Suriyeli iş adamından istihdam ve ihracata destek

Suriyeli iş adamından istihdam ve ihracata destek

İzmir'de kağıt fabrikası kuran Suriyeli iş adamı Hussam Fansa, bir yandan 50 kişiye istihdam sağlarken diğer yandan da ayda 500 bin dolarlık ihracat getirisi sağlıyor- İş adamı Fansa:- "Bundan sonraki yatırımlarımızı da Türkiye'de yapmayı planlıyoruz"

İZMİR (AA) - TEZCAN EKİZLER - İzmir'de kurduğu kağıt fabrikasında peçete, havlu, tuvalet kağıdı üreten Suriyeli iş adamı Hussam Fansa, bir yandan 50 kişiye istihdam sağlarken diğer yandan da ayda 500 bin dolarlık ihracat yapıyor.

Suriye'deki iç savaşın ardından İzmir'e yerleşen ve Torbalı ilçesinde 4 yıl önce fabrika kuran Fansa, yeni yaşamına başladığı İzmir'de önemli ticari başarılar elde etti. Faaliyetlerine ham madde üretimiyle başlayan Fansa, kısa sürede işlerini ilerleterek peçete, havlu, tuvalet kağıdı üretimine de geçti.

Suriyeli iş adamı, fabrikasında işlemek için gerekli olan ham maddeye daha rahat ulaşmak için İstanbul'da da geri dönüşüm şirketi kurdu. Fansa, Suudi Arabistan'da kurduğu kağıt fabrikasına Türkiye'de ürettiği ham maddelerden ihraç ederek, Türk ekonomisine katkısını artırdı.

Fansa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye'deki iç savaştan ekonomik olarak çok zarar gördüğünü, Türkiye'nin tüm yabancılara olduğu gibi kendisine de kucak açması üzerine burada fabrika açmayı tercih ettiğini söyledi.

Dünyanın birçok ülkesinde fabrikaları bulunduğunu ama Türkiye'deki fabrikasının kendisi için çok önemli bir yere sahip olduğunu aktaran Fansa, "İlk yıllarda ham madde üretimi yapıyorduk ve bunları satıyorduk. Daha sonra bir kademe daha yükseldik, peçete, havlu, tuvalet kağıdı üretmeye başladık. Ham maddeyi kendimiz sağladığımız için bir firma açtık. Bundan sonraki yatırımlarımızı da Türkiye'de yapmayı planlıyoruz." diye konuştu.

- Günlük 25 ton ham madde üretiyor

Fabrikasında günlük 25 ton ham madde ürettiklerini anlatan Fansa, işlenmiş ürün olarak 10 ton malı piyasaya sunduklarını ifade etti.

Amacının istihdamda ve ihracatta artış sağlamak olduğunun altını çizen Fansa, şöyle konuştu:

"İhracatımız ayda 500 bin dolara kadar yaklaşıyor. Bunun önemli bir kısmını Suudi Arabistan'a yapıyoruz. Onun dışında da Ortadoğu, Afrika ülkelerine yapıyoruz. Şimdi de Avrupa ülkelerine ihracat yapmayı planlıyoruz. Fabrikamız ilk kurulduğunda 25 kişi çalışıyordu. Şimdilerde bu sayı 50 kişiye çıktı. 2 ay sonra fabrikamız üç vardiyaya geçince bu rakam 70 kişi olacak."

- "Teşvikler ve istihdam desteği ekonomiye destek sağlıyor"

Türkiye'nin hem yerli hem de yabancı yatırımcılara sağladığı teşvikler ve istihdam seferberliğinin önemini vurgulayan Fansa, bunların daha da artması gerektiğini ifade etti.

Fansa, Türkiye'nin zor günlerde Suriyeli sığınmacılara kucak açtığını belirterek, "Suriyeli hemşehrilerim burada yaşamaktan çok mutlular. Hastanelerden ve ilaçlardan ücretsiz faydalanıyorlar, onun dışında hükümet onlara çalışma izni verdi." diye konuştu.

Kanada'dan, Suudi Arabistan'a kadar birçok ülkede yaşadığının altını çizen Fansa, ancak Türkiye'nin kültürel anlamda kendi ülkesine en yakın ülke olduğunu, bu nedenle Türkiye'yi ikinci vatanı olarak gördüğünü, vatandaşı olmak için başvuru yaptığını sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :