Suriyeli iş adamı Kahramanmaraş'taki fabrikasında 22 işçi çalıştırıyor

Suriyeli iş adamı Kahramanmaraş'taki fabrikasında 22 işçi çalıştırıyor

Günde ortalama 20 ton peynir üretilen fabrikada, ürünlerin bir bölümü ihraç ediliyor- Suriyeli Mahmut Zagrit:-"Hedefimiz, günlük peynir üretimini önümüzdeki yıl sonuna kadar 40 tona ulaştırmak"

KAHRAMANMARAŞ (AA) - İZZET MAZI - Kahramanmaraş'ta kurduğu peynir fabrikasında 22 kişiye istihdam sağlayan Suriyeli iş adamı, ürünlerini iç piyasanın yanında dış pazara da satıyor. 

Ülkesindeki iç savaşta rejim güçlerince düzenlenen saldırıda Halep ve Humus'taki fabrikaları yıkılan Suriyeli iş adamı Mahmut Zagrit, 2 yıl önce Türkiye'ye sığındı. Daha sonra Kahramanmaraş'a yerleşen Zagrit, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun (TKDK) sağladığı destekle buraya peynir fabrikası kurdu. 

Yaklaşık 2 milyon 600 bin liralık yatırımla kurulan fabrikada, Türk ve Suriyeli toplam 22 kişi çalışıyor. 

Zagrit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1992 yılında Suriye'de kurduğu 2 fabrikasının rejim güçlerince bombalanmasının ardından Türkiye'ye sığındıklarını söyledi.

Türkiye'ye geldiklerinde hükümetin ve halkın kendilerini bir an olsun yalnız bırakmadığını anlatan Zagrit, elinde kalan sermayeyle Kahramanmaraş'ta bir fabrika kurmaya karar verdiğini kaydetti.

Kendilerine kucak açan Türkiye'nin ekonomisine katkı sunmayı amaçladığını dile getiren Zagrit, "TKDK desteğiyle bir fabrika kurduk ve çalışmaya başladık. Şu anda yurtiçi ve yurtdışı satışlarımız devam ediyor. Hedefimiz, günlük 20 ton olan peynir üretimini önümüzdeki yıl sonuna kadar 40 tona ulaştırmak. Fabrikada 7'si Türk 22 çalışanımız var, hiç ayrım yapmıyoruz. Herkes kendi işini yapıyor. Türk mühendislerimiz Türkiye'de tüketilen peyniri,  Arap mühendislerimiz ise Orta Doğu'da tüketilen peynirleri üretiyor. Personel sayımız önümüzdeki süreçte iş oranına göre daha da artacak"

Zagrit, günlük tükettikleri 20 ton sütü de yine bölgede faaliyet gösteren çiftliklerden temin ettiklerini, bu sayede 40 aileye dolaylı olarak iş imkanı sağladıklarını aktardı.

Ürünlerin iç pazarda Kahramanmaraş, Antalya, Gaziantep, Eskişehir, İstanbul, İzmir, Mersin ve Hatay'a gönderildiğini anlatan Zagrit, bunun yanında Suudi Arabistan, Suriye, Irak ve Kuveyt'e ihracat yaptıklarını ifade etti. 

Zagrit, ürünlerini Rusya ve İsviçre'ye pazarlamak için çalışmalarının devam ettiğini sözlerine ekledi. 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı