Suriyeli Hamudi'nin umudu, engelli çocukların dünyasını aydınlatacak

Suriyeli Hamudi'nin umudu, engelli çocukların dünyasını aydınlatacak

Suriye'deki iç savaşın ilk yıllarından bu yana kendisini resim çizerek ifade etmeye çalışan 15 yaşındaki engelli Suriyeli Muhammed Hamudi'nin resimlerinden etkilenerek, "Hamudi'nin Umudu Suriye'yi Aydınlatacak" adlı proje başlatan gönüllü proje koordinatö

İSTANBUL (AA) - ZEYNEP RAKİPOĞLU - Suriye'deki iç savaşın ilk yıllarından bu yana kendisini resim çizerek ifade etmeye çalışan 15 yaşındaki engelli Suriyeli Muhammed Hamudi'nin umudunu tüm dünyaya duyurmak amacıyla "Hamudi'nin Umudu Suriye'yi Aydınlatacak" adlı bir proje başlatan gönüllü proje koordinatörü ve aktivist Aynur Karabulut, Suriye'de işitme engellilerin eğitim alabileceği bir okul açmayı hedefliyor.

Karabulut, yardım çalışmaları kapsamında gittiği Suriye'de, İHH'nın yetim kampında annesi ve 5 engelli kardeşiyle birlikte yaşamını sürdüren doğuştan işitme ve konuşma engelli Hamudi'yle tanıştı.

Hamudi'nin zorluk ve mücadeleyle geçen yaşam hikayesini İHH gönüllülerinden dinleyen Karabulut, savaşın başladığı ilk yıllarda abisiyle yemek almak için aşevine gittikleri sırada iki grubun çatışması arasında kalan 2 kardeşin yaralanarak hastaneye kaldırıldıkları bilgisini aldı.

Ailenin tek sağlıklı bireyi olan abisi baygın olduğu ve kendisi de konuşup anlatamadığı için ailelerine bir müddet ulaşılamadığını, daha sonra Hamudi'nin çizdiği resim sayesinde ailelerine kavuştuklarını öğrenen Karabulut, o günden sonra tüm duygularını resimle ifade etmeye başlayan Hamudi'nin hikayesinden etkilenerek bir sosyal sorumluluk projesi başlattı.

"Suriye Hamudi ile Aydınlanacak" etiketiyle sosyal medyada yardım kampanyası yürüten Karabulut, kampanyadan elde edilecek gelirle Suriye'de işitme engelli çocukların eğitim alabileceği nitelikle bir okul açarak, onların dünyasını Muhammed Hamudi'nin umuduyla aydınlatmak istiyor.

- "Resim defterinden fışkırırcasına bir umudu var"

Aynur Karabulut, AA muhabirine, iç savaşın başladığı günden beri gönüllü olarak yardım çalışmaları için Suriye'ye gittiğini ve Muhammed Hamudi'nin evini ziyaret ettiğini söyledi.

Hamudi'nin kimisi zihinsel ve bedensel engelli, kimisi konuşma ve işitme engelli 5 kardeşi bulunduğunu aktaran Karabulut, 10 yıl önce babaları tarafından terk edilen ailenin savaşta evlerinin yıkıldığını ve İHH tarafından yetimler için yapılan Rahmet köyüne yerleştirildiklerini anlattı.

Hamudi'nin 7 yıl önce, abisiyle çatışmada yaralandıklarını ve evin tek sağlıklı bireyi olan abisinin de o günden sonra yürüyemediğini belirten Karabulut, "Hastaneye kaldırılıyorlar. Ailelerinden bir müddet kopuyorlar. Daha sonra Hamudi bir kağıt kalem bularak, dayısının yaşadığı yeri anlatan bir resim çiziyor. Yetkililer o resim üzerinden dayısına ve ailesine ulaşıyor. Aile bu şekilde bir araya geliyor. Abisi de bu olaydan sonra engelli durumuna düşüyor. O günden sonra Hamudi bütün duygularını resme döküyor." diye konuştu.

Hamudi'nin umudundan çok etkilendiğini dile getiren Karabulut, "Çok güzel resim çiziyordu. Resim çizerken, defterinden fışkırırcasına bir umudu vardı." dedi.

- "Birçok engelli çocuk bu okuldan faydalanacak"

Karabulut, Hamudi'ye destek olmak için Suriye'ye gittiğinde bir resim defterini satın aldığını ve "Hamudi'nin Umudu Suriye'yi Aydınlatacak" adlı projesiyle sosyal medyadan yardım kampanyası başlattığını söyledi.

İHH ile görüşerek, projeyi anlattığını ve yardım kampanyası için hesap numarası desteği istediğini aktaran Karabulut, şöyle devam etti:

"Proje için 25 gün önce hesap desteği sağlandı. Kampanyamız kapsamında toplanan paralarla orada işitme engelli çocukların işaret dili ve sanat eğitimi alabilecekleri bir okul yapmak istiyoruz. Daha sonra yine sergi için Suriye'ye gittim. Hamudi'nin evini tekrar ziyaret ederek, 3 resim defterini daha satın aldım ve bunları da getirdim. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı ile görüşerek, projemizden bahsettik. Bir sergi açarak, projemizi duyurmak istediğimizi anlattık. Bütün fotoğrafların baskılarını ve davet metinlerini hazırlayarak, bizi desteklediler. Bu okula Hamudi'nin ismini vermek istiyoruz. Hamudi kendi evinin duvarlarına da çok muhteşem resimler çiziyor. Okul duvarlarını da bu resimlerle süslemesini isteyeceğiz. Hem Hamudi hem de onun gibi birçok engelli çocuk bu okuldan faydalanmış olacak."

- "Umudunu birilerinin önemsediğini bilmesi onu mutlu etti"

Okulun yapımına başlanması için yaklaşık 150 bin liraya ihtiyaçları olduğunu ve bunun için kampanyayı duyurmaya devam edeceklerini ifade eden Karabulut, Fatih'te dün gerçekleştirdikleri serginin ardından, hafta sonu Üsküdar'da, nisanın ilk haftasında da Hamudi'nin yaşadığı Rahmet köyünde sergi açacaklarını kaydetti.

Aynur Karabulut, Hamudi'yle abisi aracılığıyla iletişim kurabildiklerini dile getirerek, "Tercüman vasıtasıyla abisine, abisi de söylediklerimi kendi aralarında geliştirdikleri bir işaret dili yöntemiyle Hamudi'ye iletiyor. Abisine projeden bahsettik. Abisi de ona anlattığında, Hamudi'yle göz göze geldik, gözlerinin ışıl ışıl parladığını ve gülümsediğini gördüm. Resimlerini ve umudunu birilerinin önemsediğini bilmesi onu mutlu etti. Bu projenin amacı sadece resim çizen bir engelli çocuğa sahip çıkmak değil, bir umudu sahipleniyoruz ve bu umudun birçok çocuğa umut olması için bir şeyler yapıyoruz. Hamudi'nin umuduyla ulaşabildiğimiz kadar çocuğa ulaşıp, eğitim almalarını sağlamayı hedefliyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Kampanyanın, maddi, manevi veya paylaşılarak desteklenmesi gerektiğinin altını çizen Karabulut, vatandaşlardan destek beklediklerini sözlerine ekledi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :