Suriyeli gençler kurslarla hayatlarını renklendiriyor

Suriyeli gençler kurslarla hayatlarını renklendiriyor

Ülkelerindeki iç savaştan aileleriyle kaçarak Türkiye'ye sığınan ve çadır kentte kalan Suriyeli gençler, kendileri için açılan kurslar sayesinde hem el becerilerini geliştiriyor hem de zamanlarını değerlendiriyor

HATAY (AA) - SALİM TAŞ - Ülkelerindeki iç savaş nedeniyle Türkiye'ye sığınan ve Hatay'ın Altınözü ilçesindeki TEKEL Konaklama Tesisi'nde aileleriyle kalan Suriyeli gençler için düzenlenen çeşitli kurslarla hem el becerilerinin geliştirilmesi hem boş zamanlarını değerlendirmeleri hem de meslek sahibi olmaları hedefleniyor.

Altınözü TEKEL Konaklama Tesisi'nde kalan Suriyeli gençlere Türk yetkililerce verilen temel eğitimlerinin yanı sıra oluşturulan sınıflarda ebru, resim, mozaik, ahşap ve kumaş boyaması gibi çeşitli kurslar veriyor.

El Sanatları Öğretmeni Emine Keskin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 12-14 yaş arasındaki 30 Suriyeli çocuk ve gence ebru, porselen, ahşap ve kumaş boyama tekniklerini öğrettiğini belirtti.

Kurslara katılan Suriyeli çocukların hepsinin çok yetenekli ve istekli olduğunun altını çizen Keskin, ''Sabah ve öğleden sonra olmak üzere iki grup halinde çocuklarımıza eğitim veriyoruz. Bizler bu çocuklarımızın el becerisinin kazandırılmasıyla birlikte meslek öğrenmelerini de amaçlıyoruz. Çocuklarımız bugüne kadar birbirinden güzel yaklaşık 500 ürün yaptı'' diye konuştu.

Keskin, Suriyeli çocukların yaptığı ürünleri ilçede açılacak sergiyle halka açarak satışını yapmayı ve böylece hem kendilerine hemde ailelerine gelir sağlamasını hedeflediklerini kaydetti.

Ebru kursu öğrencisi Zeynep Yusuf (13) Suriye'nin İdlib kentinden 3 yıl önce anne babası ve 8 kardeşiyle birlikte Türkiye'ye sığındıklarını söyledi.

Yusuf, konaklama tesisinde açılan kursa 3 aydır devam ettiğini ve ebru sanatını çok sevdiğini belirtti.

Fatma Haj Musa (14) ise 3 yıl önce ailesiyle birlikte İdlib kentindeki çatışmalardan kaçarak Türkiye'ye geldiklerini, kursta arkadaşlarıyla birlikte çok güzel vakit geçirdiklerini kaydetti.

Ülkesini çok özlediğini ve oradaki savaşın biran önce bitmesini dileyen Musa, ülkesine döndüğünde ebru yapmaya devam edeceğini ifade etti.

Mozaik kursuna katılan Ahmet Şadi de (11) 2 yıl önce 6 kişilik ailesiyle beraber Lazkiye'den Türkiye'ye sığındıklarını belirtti.

Lazkiye'de savaşın başlamasıyla okulunu bırakmak zorunda kaldığını ancak Türkiye'de kendilerine sunulan imkanlarla eğitimine devam etme fırsatını bulduğunu anlatan Şadi, ''Mozaik kursunu çok seviyorum. Her gün farklı şeyler öğreniyoruz. Burada çok mutluyum. Ancak ülkemdeki savaşın bitmesini ve oraya geri dönerek yıkılan ülkemi yeniden inşa etmek istiyorum'' dedi.

Mozaik Kursu Öğretmeni Necla Sürmelioğlu da yaklaşık 4 yıldır konaklama tesisinde eğitim hizmet verdiğini ve Suriyeli çocukları çok sevdiğini söyledi.

Sürmelioğlu, mozaik kursunu Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında gerçekleştirdiklerini, burada çocuklara bir şeyler yapabildiklerini göstererek beceri ve meslek sahibi yapma arzusu içerisinde olduklarını kaydetti.

Öğrencilerinin 100'den fazla mozaik eser yaptıklarını ve çoğunu hediye ettiklerini ifade eden Sürmelioğlu, geçtiğimiz aylarda öğrencilerin mozaikten yaptığı Osmanlı armasını Başbakan Ahmet Davutoğlu'na hediye olarak gönderdiklerini söyledi.

Sürmelioğlu, Mart ayında sergi açacaklarını da sözlerine ekledi.

Kaynak:Haber Kaynağı