"Suriyeli çocukların eğitimi Türkiye'nin geleceği"

"Suriyeli çocukların eğitimi Türkiye'nin geleceği"

Uluslararası Mülteci Hakları Derneği Başkanı Yıldırım:- "Suriyeliler içinde eğer bir kayıp nesil oluşursa, bu kayıp neslin terör örgütlerinin kucağına düşmesi, cahilane hareket edebilmesi veya her türlü dış etkenle fitneye sebep verebilmesi mümkün"- Eğiti

İSTANBUL (AA) - İSMAİL ÖZDEMİR - Uluslararası Mülteci Hakları Derneği Başkanı Uğur Yıldırım, Suriyeli çocukların eğitim hayatlarını sürdürmesinin önemine değinerek, "Suriyeliler içinde eğer bir kayıp nesil oluşursa, bu kayıp neslin terör örgütlerinin kucağına düşmesi, cahilane hareket edebilmesi veya her türlü dış etkenle fitneye sebep verebilmesi mümkün. Eğitim geleceğimiz, Suriyeli çocukların eğitimi aynı zamanda Türkiye'nin geleceği" dedi.

Suriye'de iç savaşın 7. yılına girilirken, Suriye halkının çektiği acılar devam ediyor. Milyonlarca Suriyeli evlerini, yaşadıkları şehirleri, ülkelerini terk etmek zorunda kaldı. Özellikle Suriyeli çocukların okullaşması ve eğitim hayatlarını sürdürebilmesi, çözülmesi gereken başka bir problem olarak duruyor.

Uluslararası Mülteci Hakları Derneği Başkanı Uğur Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriyeli çocukların eğitiminin Türkiye'nin geleceği anlamında önemli olduğunu kaydetti.

Yıldırım, Türkiye'de bulunan Suriyeli çocukların birçoğunun eğitim hayatına devam ettiğini ancak hala eğitim alamayan çocuklar bulunduğunu ifade ederek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Eğitim geleceğimiz, Suriyeli çocukların eğitimi aynı zamanda Türkiye'nin geleceği. Bugün Suriyeliler içinde eğer bir kayıp nesil oluşursa, bu kayıp neslin terör örgütlerinin kucağına düşmesi, cahilane hareket edebilmesi veya her türlü dış etkenle fitneye sebep verebilmesi mümkün. Bu noktada siz bu insanları ne kadar eğitebilirseniz, ne kadar donatabilirseniz aslında geleceğinizi de o kadar şekillendirmiş oluyorsunuz. Türkiye'deki Suriyeli çocukları yetiştirebilirsek, bizim için bir değer bir kazanç olurken, yetiştiremediğimiz, eğitemediğimiz takdirde aslında kayıp bir nesilden, bizim için belki de tehdit oluşturabilecek bir nesilde bahsediyor olacağız. O yüzden eğitim en önemli noktamız."

- "963 bin Suriyeli çocuktan 500 bini okula gidebiliyor"

Yıldırım, mülteciler konusunda Türkiye'nin çok önemli roller üstlendiğine vurgu yaparak, şu bilgileri verdi:

"Özellikle savaşın artık 7. yılına girdiğimizden bahsediyorsak, bugün barınma, iaşe, çalışma ve diğer haklar noktasında belli standartları mülteciler için karşılanmışken eğitim anlamında maalesef bunun çok daha geriden geldiğini gözlemliyoruz. Tabii ki çok büyük bir sayı var, Türkiye açısından rakamlara bakarsak 5-18 yaş arası 963 bin Suriyeli çocuk var, bunun 500 bine yakını şu an okullaştırılmış durumda, bu sayı çok ciddi bir sayı. Avrupa ülkelerinin 20 bin mülteciye bile burun kıvırdığını, mülteci krizi olarak değerlendirdiğini düşünürsek Türkiye'nin 500 bin mülteci çocuğa eğitim imkanı sağlayabiliyor olması muazzam bir şey. Sayının büyüklüğüne baktığımız zaman 963 binde 500 bin çocuğu okullaştırsanız bile bugün 400 bin çocuğu okullaşma seviyesine getiremediysek başka bir kayıp neslin veya tehlikenin zillerinin çalması demektir. Bu manada eğitim-öğretim yılının yeni başlamasıyla beraber ben yeni çalışmalarla bu sayının katlanarak artacağına ve okullaşmış Suriyelinin de fazlalaşacağını düşünüyorum."


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :