Suriye'den beklenen yeni göç dalgası

Suriye'den beklenen yeni göç dalgası

AB Komisyonu'nun İnsani Yardım ve Kriz Yönetiminden Sorumlu Üyesi Stylianides:- "Çatışmaların yoğunlaşmasının yeni bir göç dalgasına yol açtığına dair Halep, Dera ve Suriye'nin diğer yerlerinden gelen haberler, son derece endişe verici"

BRÜKSEL (AA) - Avrupa Birliği (AB), Suriye kaynaklı yeni bir göç dalgasına dair haberlerin, son derece endişe verici olduğunu bildirdi.

AB Komisyonu'nun İnsani Yardım ve Kriz Yönetiminden Sorumlu Üyesi Christos Stylianides, yazılı açıklamasında, Suriye'de siyasi çözüme, savaşın durdurulması ve ablukaların kaldırılmasına ihtiyaç olduğunu kaydetti. Sivillerin korunması ve yardıma ihtiyacı olanlara uluslararası insan hakları çerçevesinde yardım götürülmesi gerektiğini belirten Stylianides, şunları bildirdi:

"Çatışmaların yoğunlaşmasının yeni bir göç dalgasına yol açtığına dair Halep, Dera ve Suriye'nin diğer yerlerinden gelen haberler, son derece endişe verici. Halep'ten 15 binden fazla yeni yerinden edilmiş kişi, zaten çok sayıda Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği yapan Türkiye sınırına kaçtı. Ayriyeten, askeri operasyonlar, insani operasyonları ciddi bir şekilde engellemekte, insanlar hayat kurtaran yiyecek ve tıbbi destekten mahrum bırakılmakta."

- "Suriye halkı zaten yeteri kadar acı çekti"

Savaştaki tüm taraflara itidal ve sivillerin güvenliğinin garantiye alınması çağrısı yapan Stylianides, perşembe günü gerçekleştirilen Suriye Bağış Konferansı'nın ihtiyaç duyulan birliği oraya koyduğunu ifade etti. Stylianides, "Sahadaki eylemler de bu ruhu takip etmeli ve insanların çektiği sıkıntıları daha da artırmamalı. Suriye halkı zaten yeteri kadar acı çekti" yorumunu yaptı.

Rusya'nın, Cenevre'de Suriye krizine çözüm görüşmelerinin başladığı geçen pazartesiden bu yana özellikle Halep'in kuzeyine düzenlediği ağır bombardıman ve Beşşar Esed rejiminin eş zamanlı saldırıları, on binlerce kişinin güvenli yerlere ulaşmaya çalıştığı yeni göç dalgasını tetiklemişti.

Üç gün önce Halep merkezdeki rejim güçlerinin muhaliflerin koridorunu yararak batıda kuşatma altındaki Nubul ve Zehra beldelerine ulaşmasıyla Halep merkezle Türkiye bağlantısı kopmuştu. Azez'e doğru göç edenlerden yaklaşık 15 bin kişinin halihazırda Kilis'in karşısındaki Azez ilçesinde Bab-ı Selam sınır kapısında beklediği bildiriliyor. Bu kapının Türkiye tarafında Öncüpınar sınır kapısı yer alıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :