"Suriye'deki Türkmen birlikler birbirine desteği artıracak"

"Suriye'deki Türkmen birlikler birbirine desteği artıracak"

Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Mustafa:- "İhtiyaca göre Türkmen bölgelerindeki asker transferi, destek konusunda kararlar aldık. Bu da çok önemli bir gelişmedir. İnşallah bunu daha ileriye taşıyacağız. Şartlar el verirse Türkmen Ordusu'na çevirmeye çalışa

İSTANBUL (AA) - Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Abdurrahman Mustafa, "İhtiyaca göre Türkmen bölgelerindeki asker transferi, destek konusunda kararlar aldık. Bu da çok önemli bir gelişmedir. İnşallah bunu daha ileriye taşıyacağız. Şartlar el verirse Türkmen Ordusu'na çevirmeye çalışacağız" dedi. 

Mustafa, Suriye Türkmen Meclisi'nin İstanbul'daki ofisinde AA muhabirine yaptığı açıklamada, dün Gaziantep'te Halep, Golan, Mumbuç, Cerablus, Lazkiye-Bayırbucak, İdlib, Rakka, Tel Abyad ve Humus bölgelerinden askeri ve sivil temsilcilerle bir araya geldiklerini hatırlattı. 

Son gelişmelerin ardından Türkmenlerin Suriye'de bin yıldır yaşadıkları topraklarda var olma mücadelesiyle karşı karşıya kaldığını aktaran Mustafa, "Yok olmamak için elimizden gelen her şeyi yapmamız gerekiyor" diye konuştu. 

Mustafa, Suriye'deki Türkmen varlığının tehlikede olduğunu belirterek, "Türkmenler kendi bölgelerini korumak amacıyla Esed rejimine karşı arzuladıkları özgür Suriye'de yaşamak için mücadele veriyordu. Halep'tekiler Halep'te, Rakka'dakiler Rakka'da, Şam'dakiler Şam'da, Bayırbucak'takiler Bayırbucak'ta... Bugün topyekun Suriye'deki Türkmen varlığı için tehlike söz konusudur. Oradaki gruplar Türkmenler'i, 'oradakileri bitirelim, buradakileri bırakalım' gibi bakmıyorlar. Türkmenler'in tamamı hedeftedir. Çünkü Türkmenler'in bulunduğu bölgeler stratejik bölgelerdir. Hem rejim hem DAEŞ hem de PYD tarafından stratejik bölgeler olarak görülmektedir. Tehlike, Suriye'deki Türkmenlerin tamamı için geçerlidir" değerlendirmesinde bulundu. 

Suriye'de çeşitli noktalarda bulunan Türkmen birliklerinin ihtiyaç duyulduğunda birbirlerine daha fazla destek verme kararı aldıklarını kaydeden Mustafa, "Suriye'deki Türkmen birlikler birbirine desteği artıracak. İhtiyaca göre Türkmen bölgelerindeki asker transferi, destek konusunda kararlar aldık. Bu da çok önemli bir gelişmedir. İnşallah bunu daha ileriye taşıyacağız. Şartlar el verirse Türkmen Ordusu'na çevirmeye çalışacağız" diye konuştu. 

- "Oyunu Halep'te bozmak lazım" 

Mustafa, PYD'nin Türkmen toprakları üzerinde kendi planlarını yürütmeye çabaladığını ifade ederek, Tel Abyad'da yaşanan olayların benzerinin 400 binden fazla Türkmenin yaşadığı Halep kırsalında yaşanmaması için mücadeleye devam edeceklerini vurguladı. 

Abdurrahman Mustafa, şöyle devam etti: 

"Tel Abyad'dakinin aynısı Halep'te yaşanırsa biz çok geç kalmış oluruz. Bunun için önlem almamız gerekiyor. Halep çok önemli. Suriye'de Türkmenlerin en yoğun yaşadığı bölge Halep bölgesidir. Halep'te Tel Abyad'daki gibi bir olay yaşanırsa Suriye'deki Türkmen varlığından bahsetmek artık çok zordur. Çünkü zaten Humus Türkmenleri yerinden olmuştur, rejim tarafından etnik temizlik yapılmıştır. Rakka'dakiler bulundukları bölgeden gittiler. Bayırbucak zaten çok kritik durumda. Bayırbucak rejim için çok önemli bir nokta, 'koridor' dediklerinde Akdeniz'e açılma noktasıdır. Halep'i kaybedersen orayı da kaybedersin. Bu oyunu Halep'te bozmak lazım." 

Suriye Türkmen Meclisi'nin Suriye Ulusal Koalisyonu'nun bir üyesi olduğunu hatırlatan Mustafa, Türkmen birliklerinin de Özgür Suriye Ordusu bünyesinden ayrılmasının söz konusu olmadığını dile getirdi.

Kendilerinin Suriye halkıyla yola çıktıklarını aktaran Mustafa, "Onlardan kendimizi ayırmamız mümkün değildir. Suriye toprak bütünlüğünü savunan, kendi halkını öldüren Esed rejimine karşı mücadele eden herkesle ortak mücadele ediyoruz" ifadelerini kullandı. 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı