Suriye'deki IŞİD hedeflerine saldırı

Suriye'deki IŞİD hedeflerine saldırı

ABD Dışişleri Bakanı Kerry:

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (AA) - ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, şu anda 50'yi aşkın ülkenin IŞİD'e karşı mücadele için oluşturulan koalisyona katılmayı kabul ettiğini belirtti.

Birleşmiş Milletler (BM) 69. Genel Kurul görüşmeler nedeniyle BM'de bulunan Kerry, Irak Cumhurbaşkanı Fuat Masum ve Dışişleri Bakanı İbrahim el-Caferi ile görüşmesinin ardından gazetecilere açıklama yaptı.

Kerry, "Coğrafya ya da sınırların, bizim IŞİD'e karşı eyleme geçmemizi engellemesine izin vermeyeceğiz. Onların sorumluluktan kaçabileceklerini düşündükleri güvenli sığınak bulmalarına imkan tanımayacacağız. Onlara çirkin eylemlerinin hesabını soracağız" diye konuştu.

Kontrolsüz bırakılması halinde IŞİD'in sadece Irak ve bölgeye değil, ABD de dahil birçok ülkeye tehdit oluşturacağını vurgulayan Kerry, bunun sadece Amerika'nın savaşı olmadığını, bu savaşa bölge ülkelerinin liderlik etmesi gerektiğini söyledi.

Kerry, "Şu anda IŞİD'e karşı mücadeleye 50'yi aşkın ülke katılmayı kabul etti. Buna dün gece Suriye'deki askeri eyleme katılan Arap ülkeleri de dahil" ifadesini kullandı. Kerry, önlerinde zorlukların bulunduğunu ancak IŞİD'e karşı bu mücadelede gereken herşeyi yapacaklarını sözlerine ekledi.

Öte yandan, Beyaz Saray'dan üst düzey bir yetkili, AA muhabirinin Suriye'deki operasyonda tam olarak hangi grupların hedef alındığına dair sorusuna karşılık, IŞİD ve Horasan Grubu'yla bağlantılı unsurların hedef alındığını belirtti.

Yetkili, Horasan Grubu'nun, Nusra Cephesi ve El Kaide'nin çekirdek grubuna mensup aşırıcılardan oluşan belirli bir şebekeye verilen ad olduğunu dile getirerek, tüm bunların, militanların eğitilmesi, fon hareketliliği, ABD ve Batılı hedeflere karşı saldırıların planlanması gibi eylemleri içeren bir ortak geçmişe sahip olduğunu kaydetti.

Kaynak:Haber Kaynağı