Suriye'deki iç savaş

Suriye'deki iç savaş

BM'nin Suriye Özel Temsilcisi de Mistura, Suriye'de lokal olarak "çatışmaların dondurulması" planını önerdi

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (AA) - Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Suriye'de çözüm için yeni "eylem planı" hazırlığında olduğunu söyledi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un, iç savaşın başından bu yana Kofi Annan ve El-Ahdar el-İbrahimi'den sonra Suriye'ye atadığı üçüncü elçi olan Staffan de Mistura BM Güvenlik Konseyi'ne ilk sunumunu yaptı.

BM Güvenlik Konseyinde kapalı gerçekleştirilen toplantının ardından gazetecilere açıklama yapan de Mistura, Suriye'de bir "barış planı"ndan bahsetmenin şu dönemde gerçekçi olmayacağını, bunun yerine kendisinin bir "eylem planı" olduğunu belirtti.

Daha önceki barış planlarının başarılı olamadığını ifade eden de Mistura, Cenevre Bildirisi'nin geçerliliğini koruduğunu ama farklı bir metot ihtiyacı olduğunu vurgulayarak, "Belirli bölgelerde çatışmaları dondurabilirsek lokal olarak buralarda politik süreci başlatabiliriz. Sonra da tedricen ulusal seviyede bir siyasi sürece ulaşabiliriz" dedi.

Sürecin nasıl işleyeceğine ilişkin detay vermeyen de Mistura, bu planın öncelikle Halep'ten başlatılabileceğini ve diğer bölgelere de örnek teşkil edebileceğini kaydetti.

De Mistura, Suriye'de diğer bir önceliğin ise IŞİD tehdidinin durdurulması olduğunu, bu konuya ilişkin bölgedeki temaslarını sürdüreceğini ifade etti.

Kaynak:Haber Kaynağı