Suriye’deki çatışmalar

Suriye’deki çatışmalar

Fransa’da Şam rejiminin "insanlık suçu" işlediği gerekçesiyle mahkemeye şikayet başvurusu yapıldı

PARİS (AA) - Fransa’da, Şam rejimi aleyhine Suriye’de "insanlık suçu" işlendiği gerekçesiyle mahkemeye ilk kez bir şikayet başvurusu yapıldı.
Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu ve Uluslararası İnsan Hakları Derneği, Paris Asliye Ceza Mahkemesine bugün yaptıkları şikayet başvurusunda, Suriye kökenli Fransız vatandaşları Mazen Dabbag ve oğlu Patrick Dabbag’ın Şam rejiminin denetimindeki cezaevlerinde 2013 yılında işkence gördükleri ve ardından kayboldukları belirtilerek, "Şam rejiminin, insanlık suçu işlediği" kaydedildi.
İki dernek tarafından yapılan açıklamada, Şam’daki Fransız okulunda müdür olarak görev yapan 57 yaşındaki baba Mazen Dabbag ve Edebiyat Fakültesinde öğrenim gören 20 yaşındaki oğlu Patrick Dabbag’ın bir gün arayla, Esed rejimine bağlı güçler tarafından 3 Kasım 2013’te gözaltına alındığı ve baba ile oğlundan daha sonra bir daha haber alınamadığını bildirildi.
Fransa’da yaşayan ve mühendis olarak çalışan 64 yaşındaki Obeida Dabbagh’ın, işkence gördükten sonra yargısız infaza kurban gitmelerinden korktuğu erkek kardeşi ve yeğeni için yapılan şikayet başvurusuna müdahil taraf olarak katılanlar arasında olduğu belirtildi. Başvuruyla ilgili olarak dava açılıp açılmayacağına Asliye Ceza Mahkemesi karar verecek.
Öte yandan, Suriye, savaş suçlarını yargılayan Lahey’deki Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin yargılama yetkisini öngören sözleşmeye taraf olmadığı için, bu ülke vatandaşları aleyhine savaş suçu şikayetiyle başvuruda bulunulması imkan dahilinde değil. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, isterse sözleşmeyi imzalamayan ülke vatandaşı aleyhine bu mahkemeye dava açma hakkına sahip bulunuyor. Ancak, Rusya’nın vetosu yüzünden bu olasılık hiçbir zaman gündeme gelmedi.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :