Suriye'de iç savaş

Suriye'de iç savaş

SNHR:- "Suriyeliler, Rusya ve rejimin Halep'teki sivillerin ve silahlı grupların tahliyesi için oluşturacağı koridorlara güvenmiyor" - "Rusya sivillerin hayatını önemsemiyor. Halep'te abluka altındaki mahallelerde Rus ve hükümet güçlerinin sadece temmuz a

İSTANBUL (AA) - Suriye halkının, Rusya ve rejimin Halep'teki siviller ile silahlı grupların tahliyesi için oluşturacağı koridorlara güvenemeyeceği belirtildi.

Merkezi Londra'da bulunan Suriye İnsan Hakları Ağı'ndan (SNHR) yapılan açıklamada, Esed rejiminin kontrolü dışındaki bölgelerde ikamet eden Suriyelilerin, Halep'teki sivillerin ve silahlı grupların tahliyesi için oluşturulması planlanan insani yardım koridorlarına güvenmediği ifade edildi.

"Tahliye girişimi Rusya'nın ve ardından Suriye Devlet Başkanı'nın talebi üzerine gerçekleşti ancak rejimin kontrolünde bulunmayan bölgelerde yaşayan Suriyeliler, onlara asla güvenmiyor." ifadesi kullanılan açıklamada, siviller için güvenli bir koridor açılmak isteniyorsa bunun Birleşmiş Milletler (BM) ile Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) gözetiminde ve bağımsız medya ekipleri eşliğinde yapılması gerektiği vurgulandı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Humus'un eski mahallelerindeki tahliye işlemleri BM gözetiminde yapılmasına rağmen rejim güçleri ihanet ederek anlaşmayı bozdu, bazı bölge sakinleri gözaltına alındı. Humus'ta gözaltına alınan bin kişiden 250'si soruşturmanın ardından salıverildi, 750'si ise ortadan kayboldu. Halep'te oluşturulacağı açıklanan bu koridorlardan geçişte yaşanacaklar da bunun aynısı olacaktır. Rejim ve güvenlik birimleri tarafından suçlu görülen herkes tutuklanacak, kaybolacak, işkence görecek ve işkence sonucu ölüme terk edilecektir. Rejim güçlerinin bu koridorları, alıkoyma ve öldürme koridorlarıdır."

Halep'in doğu semtlerinde yaşayan sivillere Rusya ve rejimin "hilesi" konusunda uyarıda bulunulan açıklamada, Rus ve Esed güçlerinin, sivillerin varlığını gözetmeksizin söz konusu bölgeleri günlük bombardımana tabi tuttuğuna ve ateş açtığına işaret edilerek, "Rusya sivillerin hayatını önemsemiyor. Halep'te abluka altındaki mahallelerde Rus ve hükümet güçlerinin sadece temmuz ayında düzenlediği saldırılarda 48'i çocuk 20'si kadın 183 sivil öldürüldü." ifadeleri kullanıldı.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, dün yaptığı açıklamada, uzun süredir Suriye rejiminin kuşatması altında bulunan Halep'teki sivillerin ve silahlı grupların tahliyesi için koridor oluşturacaklarını duyurmuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :