Suriye'de DAEŞ ile mücadele

Suriye'de DAEŞ ile mücadele

Beyaz Saray Sözcüsü Earnest:

WASHINGTON (AA) - Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, “ABD ve koalisyon ortaklarının, şu anda Suriye’de DAEŞ’e karşı faaliyet gösteren, koalisyon tarafından eğit-donat programına tabi tutulmuş Suriyeli muhalifleri korumak için nerede gerekliyse askeri güç kullanma taahhüdünde bulunduğunu açıkça belirttik” dedi.

Ernest’a günlük basın brifinginde, ABD Başkanı Barack Obama yönetiminin Suriyeli ılımlı muhalifleri hava gücüyle desteklemesine ilişkin kararı sorularak, ABD’nin Suriye’deki savaşta rolünün derinleşip derinleşmediği veya Beşşar Esed rejimiyle doğrudan çatışmaktan kaygı duyup duymadıkları soruldu.

Obama’nın bazı Cumhuriyetçi Kongre üyelerinin sert eleştirilerine rağmen ne Suriye’ye ne de Irak’a asker gönderme niyetinde olduğunu söylediğini, Suriyeli ılımlı muhaliflerin taramadan geçirilmesinin ardından terör örgütü DAEŞ ile sahada mücadele edecek partnerlerin oluşturulmasına odaklandığı hatırlatmasında bulunan Earnest, Irak’ta örgütün ilerleyişinin önemli ölçüde önlendiğine ancak Suriye’de şu aşamada durumun “biraz farklı” olduğuna dikkati çekti.

Earnest, Suriye’de ABD ve koalisyon güçlerinin ortaklık edebileceği savaşçı bir grup olmadığına vurgu yaparak, özellikle ülkenin kuzeyinde Kürt güçlerin desteğiyle örgüte karşı ilerleme kaydedildiğini söyledi.

Suriyeli muhaliflerin eğit-donat programının da DAEŞ ile mücadele kapsamında faaliyete geçirildiğini anımsatan Earnest, o dönemde Esed rejimine örgütle mücadele çabalarını engellememesini açık şekilde söylediklerini kaydetti.

Earnest, “Bu uyarı, koalisyon güçleri tarafından eğitip donatılan sahadaki ‘Yeni Suriyeli Güçler’in eylemleri söz konusu olduğunda da geçerli. DAEŞ ile mücadele eden bu güçleri saldırılardan korumaya yönelik koalisyonumuzun zaten atmış olduğu adımlar var, sahaya sürülen bu savaşçıların bu görevde başarılı olması için eğer gerekliyse ilave adımlar atmak için hazır durumdayız” diye konuştu.

Josh Earnest, DAEŞ ile savaşacak muhaliflere saldırmaması konusunda Esed rejimiyle bir anlaşmaya mı varıldığına yönelik soru üzerine, bunu bir anlaşma olarak nitelendiremeyeceklerini, bunun başından itibaren rejime yaptıkları bir uyarı olduğunu yineledi. Earnest, “Esed rejimi de şu ana kadar ABD’den gelen uyarıya riayet etti ve kendilerini buna devam etmeye teşvik ediyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Eğittikleri güçlerin Esed rejimiyle çatışmaya girmesi halinde ne yapacaklarına dair soru üzerine Earnest, bunu hipotetik bularak, böyle bir şeyin olmadığını kaydetti.

Earnest, bu savaşçıların DAEŞ ile mücadele etmek için eğitilip donatıldığına işaret ederek, “Muhaliflerimiz ve koalisyonunuz sahadan DAEŞ’i püskürtmek kapasitesini korumaya angaje olacak. Bu da onları korumak ve böylelikle onların DAEŞ ile mücadeleye devam edebilmesini sağlamak anlamına geliyor” dedi.

Earnest, bir soru üzerine, Esed’in DAEŞ ile savaşta “müttefikleri” olmadığını belirterek, “Esed DAEŞ’e yönelik bazı askeri eylemlerde bulundu ama rejime, ABD ve koalisyon güçlerinin devam eden çabalarına karışmaması gerektiğini açıkça belirttik” diye konuştu.

Başka bir soru üzerine Earnest, ABD ve koalisyon güçlerinin DAEŞ’e karşı eylemleri noktasında Esed rejiminin şu ana kadar bir saldırısı veya müdahalesini tespit etmediklerini ifade ederek, “Dolayısıyla Esed rejimine karşı hava saldırısı düzenlemenin niçin gerekli olmadığının bir nedeni” dedi.   

Ayrıca, “ABD ve koalisyon ortaklarının şu anda Suriye’de DAEŞ’e karşı faaliyet gösteren, koalisyon tarafından eğit-donat programına tabi tutulmuş Suriyeli muhalifleri korumak için nerede gerekliyse askeri güç kullanma taahhüdünde olduğunu açıkça belirttik” ifadesini kullanan Earnest, Esed’e yönelik uyarılarının da sadece koalisyonun devam eden hava saldırıları değil, aynı zamanda eğit-donat programına katılmış savaşçıların çabalarına da karışmaması yönünde olduğunu dile getirdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı