Suriye’de cam sanatı savaşa direniyor

Suriye’de cam sanatı savaşa direniyor

Suriye'de cam sanatı ve imalatıyla ünlü Ermenez beldesinde atölyeler, savaşa rağmen üretime devam ediyor - Savaş nedeniyle malzeme bulmakta zorlanan imalatçılar, kırık camları değerlendiriyor - Cam sanatçısı Abdülgani:- "Ermenez bölgesi camcılık ve el sa

İDLİB/ANKARA (AA) - ADHAM KAKO/MUHAMMED MİSTO - Suriye'de cam sektöründe önde gelen Ermenez beldesindeki imalatçı ve sanatçılar, iç savaşa rağmen mesleklerini ayakta tutmaya çalışıyor.

Suriye'nin kuzeybatısında, Türkiye sınırındaki İdlib ilinin Ermenez beldesi, kumlu toprak bakımından zengin olması sayesinde yüzyıllardır cam sanatı ve imalatında öne çıkıyor.

Muhaliflerin kontrolündeki beldede, çok sayıda cam sanatçısı, imalathaneleri Esed rejiminin hava saldırılarından zarar görse de mesleklerini yaşatmaya devam ediyor.

Ancak halihazırda cam sektörünün ana malzemesini, kumu cama dönüştürmenin maliyetinin yüksek olması nedeniyle kırık camlar oluşturuyor.

Ermenez'de cam atölyesi olan Muhammed Abdülgani, AA muhabirine, cam imalatı ve yaşadıkları zorlukları anlattı.

Abdülgani, "Ermenez bölgesi camcılık ve el sanatları ile meşhurdur. Savaşa rağmen mesleğimizi sürdürmekte kararlıyız." dedi.

Halep Üniversitesi Hukuk Fakültesinde son sınıf öğrencisiyken savaş şartları nedeniyle okulu bırakmak zorunda kalan Abdülgani, mesleğine dört elle sarıldığını vurguladı.

Abdülgani, malzeme bulamadıkları için kırık ve atık camları eriterek imalat yaptıklarını ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kırık camları yıkayıp temizledikten sonra bin 200 derecede özel fırınlara atıp eritiyoruz. Camlara, eritildikten sonra ustalarımız tarafından özel aletlerle yeni şekiller veriliyor. Şekil verilen yeni cam ürünlerinin sertleşme işlemi ise özel bir fırın sayesinde oluyor. Burada 3 saat bekletilen cam ürünler üzerlerinde çizimler yapılması için başka bir yerde tutuluyor. Ve buradan sonra da işleme ve resim işi başlıyor."

Öğrenciyken de bu alanda çalıştığını belirten Abdülgani, 13 yıldır içinde olduğu cam sektöründe yaşadıkları sıkıntıları şöyle anlattı:

"Savaş yüzünden gerekli malzeme tedarik etmede sorunlar yaşıyoruz. Karşılaştığımız en büyük sorunların başında elektrik kesilmeleri geliyor. Ustalarımızın bir kısmının Avrupa ülkelerine göç etmesi de bu sektörün gerilemesine yol açan faktörlerin başında gelmektedir. Eskiden ürünlerimizi Avrupa'ya ve Ortadoğu'ya ihraç ederken günümüzde ise ürünlerimiz sadece iç piyasada yer alıyor."

Abdülgani, atölyede yaklaşık 100 çalışanın olduğunu dile getirerek "Savaş şartlarından dolayı çalışmalarımız kısıtlandı. Eskiden yılın her günü çalışırken, şimdi ise yılda sadece 3 ay çalışabiliyoruz." ifadelerini kullandı.

Savaştan önce günde 3 bin adet ürün imal ettiklerini söyleyen Abdülgani, bu sayının bin 500’e düştüğü kaydetti.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :