Suriye sınırında kaçırılan 16 Lübnan askerin serbest bırakılması

Suriye sınırında kaçırılan 16 Lübnan askerin serbest bırakılması

Kaçırılan askerlerin ailelerinin kamp kurduğu Riyad es-Sulh meydanında sevinç ve hüzün bir arada yaşanıyor

BEYRUT (AA) - Suriye sınırındaki çatışmalar sırasında kaçırılan askerlerin ailelerinin Lübnan başkanlık sarayı önündeki 1 seneden uzun süren bekleyişleri ailelerden bazıları için bugün sona erdi.

Terör örgütü El Kaide'ye bağlı Nusra Cephesi örgütünün elindeki 16 asker için cuma gecesi hız kazanan takas görüşmeleri bu sabah sonuç verdi. Başkanlık sarayı önündeki Riyad es-Sulh meydanında yer alan çadırlarda Lübnan hapishanelerindeki Nusra Cephesi'nin talep ettiği mahkumların serbest bırakılması karşılığında grubun elindeki 16 askerin serbest kalmasını canlı yayında izleyen aileler, sevinç gözyaşlarını tutamadı.

Askerlerin ailelerin yakınlarının da meydana gelmesi ile sevinç gösterileri arttı. Televizyonların canlı yayın yaptığı alanda kaçırılan askerlerin yakınları davul zurna eşliğinde halay çekerek ve zılgıt atarak kutladı. Meydanda ailelere destek olmak için toplananlar ise baklava dağıtarak ve ailelerin üzerinden çiçek atarak sevinçlerine ortak oldular. Ayrıca aileler askerlerin resimlerinin olduğu pankartları öperek basına poz verdi. Çadırların önüne de 'evinize hoş geldiniz' yazılı balonlar asıldı.

Bakanlar, milletvekilleri ve siyasetçiler de aileleri tebrik etmek için meydanı ziyaret eden isimler arasında yer aldı.

-Sevinç ve hüzün bir arada

Öte yandan DAEŞ'in elinde tutuklu bulunan 6 askerin ailesinin ise hüzünlü bekleyişi sürüyor. Yakınları serbest kalan aileler, tüm demeçlerinde terör örgütü DAEŞ'in elindeki askerlerin serbest bırakılması temennilerini yineliyor. 

Bugün serbest kalan askerlerden George Huri'nin kız kardeşi Marie, bir yandan serbest kalan askerlerin görüntülerini cep telefonu ekranından izlerken AA muhabirine konuştu.

Aralarında kardeşinin de olduğu 16 askerin serbest bırakılmasından mutluluğunu dile getiren Marie, DAEŞ'in elinde hala tutuklı askerler olduğunu hatırlatarak, "Nusra'nın elindeki askerlerin serbest kalmasını DAEŞ'in elindeki askerleri serbest bırakacak olumlu bir anahtar olarak görüyoruz" dedi. 

-"Oğlum bugün yeniden doğdu"

Oğlu Süleyman Dirani'nin bugün serbest bırakıldığını anlatan anne Diba, duygularını tarif edemeyeceğini belirterek, "Kalbimiz yüreğimize sığmıyor. Oğullarımızı sağ salim geri getiren Allah'a şükürler olsun. Bu meseleyi çözmek için tüm gayretini ortaya koyan Lübnan Emniyet Müdürü Abbas İbrahim'e, Başbakan Temmam Selam'a hepsine teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

Oğlunu bu sabah televizyonda gördüğünde ne hissettiği sorulan Diba, şunları söyledi:

"Oğlumu televizyonda gördüm ve televizyona sarılıp öpmek istedim. Oğluma sarılmak için sabırsızlanıyorum. Oğlum bugün yeniden doğdu. Yeniden benim küçük yavrum oldu, şimdi onu yeniden büyütmem lazım. Serbest kalmalarında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Allah geride kalan askerlere merhamet etsin, inşallah onlar da yuvalarına döner"

-"Bu sefer mutluluk gözyaşları"

Serbest kalan asker Muhammed Talip'in babası Elhac Talip, meydanda sevinç yaşayan bir çok aile gibi Nusra Cephesi ile müzakereleri Lübnan tarafında yöneten Lübnan Emniyet Müdürü Abbas İbrahim'e teşekkür etti. 

Elhac Talal, DAEŞ'in elindeki askerlerin de serbest kalması için dua ettiklerini belirterek, "Oğlumu ilk gördüğümde ağladık. Ancak bu seferki sevinç gözyaşları, gözlerimizdeki acı gözyaşları artık kurudu" diye anlattı.

-"Sevinci de üzüntüyü de paylaştık"

DAEŞ'in elinde tutuklu bulunan Muhammed Yusuf'un babası aynı zamanda Kaçırılan Askerler Komitesi Sözcüsü Hüseyin Yusuf, Nusra'nın elindeki askerlerin ailelerine kavuşmasından "kendi oğullarına kavuşmuşçasına" mutluluk duyduklarını aktardı.

Hüseyin Yusuf, "Yakınlarına kavuşan ailelerin gözlerinde mutluluk gözyaşları görüyoruz. Ancak bizler baktığımızda üzüntü de görüyoruz. Çünkü biz bu süreçte sevinci de üzüntüyü de paylaştık" dedi.

Askerleri taşıyan konvoyun Suriye sınırındaki Arsal kasabasından yola çıkarak Beyrut'a doğru hareket ettiği bildirildi. Aileler de meydanın yakınındaki başkanlık sarayına haber yazıldığı sırada çağrıldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı