Suriye rejimi Humus kırsalındaki Rastan'da ablukayı serleştiriyor

Suriye rejimi Humus kırsalındaki Rastan'da ablukayı serleştiriyor

Suriye rejiminin, Humus'un kuzey kırsalında bulunan, muhaliflerin kontrol altında tuttuğu Rastan ilçesindeki baraj gölünün suyunu çekmesi, bölgedeki çiftçilerle balıkçıları zor durumda bıraktı- Rejimin baraj gölünün suyunu çekmesiyle, Fransız işgali sıras

HUMUS (AA) - MUHAMAD MİSTO - Suriye rejiminin, Humus'un kuzey kırsalında bulunan, muhaliflerin kontrol altında tuttuğu Rastan ilçesindeki baraj gölünün suyunu çekmesi, bölgedeki çiftçilerle balıkçıları zor durumda bırakıyor.

Mısır ve Suriye tarafından 1958'de kurulan Birleşik Arap Cumhuriyeti döneminde Asi Nehri üzerine inşa edilen ve kuruluşundan bu yana bölgedeki tarım alanlarının sulaması ile balık yetiştiriciliğinde kullanılan Rastan Baraj Gölü rejimin kapaklarını açması nedeniyle adeta kuruyor.

Çiftçilerin tarlalarına su pompalayamaması, 4 yıldan daha fazla süredir abluka altında olan Rastan bölgesindeki trajediyi daha da derinleştiriyor.

Rejimin baraj gölünün suyunu çekmesiyle, Fransız işgali sırasında enerji üretimi için kurulan ancak 1958'de barajın inşa edilmesiyle sulara gömülen eski fabrika da gün yüzüne çıktı.

Bölge halkı, rejimin çiftçiler ile balık yetiştiricilerinin ekmek kapısı niteliğindeki barajın kapılarını açmak suretiyle su seviyesinin düşürerek, 4 yıldır sürdürdüğü ablukayı daha da sertleştirdiğini belirtti.

AA muhabirine konuşan çiftçi Mihran Taha, rejimin kapakları açmasıyla barajın uzun zamandan sonra en düşük su seviyesine ulaştığını, bu nedenle çiftçilerin tarlalarını sulayamadığını, göldeki balık zenginliğinin de ziyan edildiğini söyledi.

Taha, bu durumun bölge halkının ekmek kapısı olan çiftçilik ile balık yetiştiriciliğini ciddi anlamda olumsuz etkilediğini kaydetti.

Balıkçı Ebu Muhammed, "Rejim bu yaptığıyla silahlı muhalifleri cezalandırmıyor. Burada en büyük zararı siviller görüyor. En çok da balıkçılar zarara uğradı artık balıkçılık yapmak mümkün değil." diye konuştu.

Ebu Muhammed, barajın sularının çekilmesinin rejimin ablukası nedeniyle zor şartlar altında yaşayan insanların sıkıntılarını artırdığını ifade etti.

Rastan'da yaşayan Ali İzzeddin de Mısır ve Suriye tarafından 1958'de Birleşik Arap Cumhuriyeti döneminde kurulan fabrikayı, duyduklarını ancak barajın suları çekilene kadar onu hiç görmediklerini söyledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :