"Suriye Krizinin Bölgesel Etkisi" oturumu

"Suriye Krizinin Bölgesel Etkisi" oturumu

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Blinken:- "Rusya, Suriye'deki adımlarının ciddi sonuçlarını görecek"- "Başkan Obama'nın talimatıyla iç savaşı sona erdirme amacımıza ulaşmak ve Suriye'de siyasi bir geçiş sürecini başlatmak için diğer seçenekleri aktif bir b

WASHINGTON (AA) - Suriye'de ateşkesin sürdürülememesinden Moskova'yı sorumlu tutan ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Antony Blinken, iç savaşın aynı şiddetle devam etmesinin sonunda Rusları vuracağını kaydederek, "Rusya, Suriye'deki adımlarının ciddi sonuçlarını görecek." dedi.

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Blinken, ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesindeki "Suriye Krizinin Bölgesel Etkisi: Suriye, Türkiye ve Irak" başlıklı oturuma katıldı.

Suriye'de iç savaşın büyümesinden Rusya'yı sorumlu tutan Blinken, ateşkesin sürdürülememesinde Moskova'yı taahhütlerini yerine getirmemekle suçladı. Blinken, "Rusya, Suriye'deki adımlarının ciddi sonuçlarını görecek." diye konuştu.

- "Rusya, Suriye'de bataklığa saplanabilir"

Suriye'deki iç savaşın tansiyonunun artmasının en sonunda Rusya'yı vuracağını iddia eden Bakan Yardımcısı, "Rusya, Suriye'de bataklığa saplanabilir. Eğer iç savaş devam ederse dışarıdaki aktörler Rusya'ya karşı Suriye'ye (muhaliflere) daha fazla silah gönderebilirler." dedi.

Suriye nüfusunun büyük bölümünün Sünni olduğuna dikkat çeken Blinken, Esed rejiminin Sünnileri hedef alıyor olması sebebiyle Rusya'nın Sünni dünyadan büyük tepki topladığına vurgu yaptı.

"Şu anda Rusya'nın girdiği pozisyondan çıkması çok zor; çünkü Esed kazanamaz. Ruslar sadece Esed'in kaybetmesini önleyebilir. Dolayısıyla ikisi de sıkışmış durumda." şeklinde konuşan Blinken, Moskova'nın Ortadoğu'daki en önemli kozunu kaybetmemek için gücünü "fazlasıyla iyimser" bir şekilde Suriye'ye yığdığı görüşünü savundu.

- "Suriye'deki diğer seçenekleri aktif şekilde değerlendiriyoruz"

ABD Başkanı Barack Obama'nın, Suriye'deki şiddeti sona erdirebilmek için tüm seçenekleri değerlendirdiğini kaydeden Blinken, ne tür olasılıklar olduğuna ilişkin detay vermedi.

Blinken, "Başkan Obama'nın talimatıyla iç savaşı sona erdirme amacına ulaşmak ve Suriye'de siyasi bir geçiş sürecini başlatmak için diğer seçenekleri aktif bir biçimde değerlendiriyoruz." dedi.

- "ABD'nin Suriye'de B planı yok, hiçbir zaman da olmadı"

Buna karşılık komite üyeleri, Obama yönetiminin Suriye politikasına ağır eleştiriler getirdiler.

Komite Başkanı ve Tennessee Senatörü Cumhuriyetçi Bob Corker, Obama'nın Suriye ile ilgili ateşkes planlarının başarısız olduğunu savunarak, "ABD'nin Suriye'de B planı yok, hiçbir zaman da olmadı." değerlendirmesini yaptı.

- Uçuşa yasak bölge konusunda Türkiye cevap alamadı

Corker, Türkiye'nin, Suriye'nin kuzeyinde "uçuşa yasak bölge" (no-fly zone) talebini uzun süre yüksek sesle dile getirdiğini, ancak Beyaz Saray'dan bir cevap alamadığını vurguladı.

Bakan Yardımcısı Blinken, Suriye'de DAEŞ'le mücadele kapsamında, Rakka'nın geri alınması da dahil, birçok konuda Türkiye ile beraber çalıştıklarını belirtti.

ABD'nin, YPG'ye (terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı olan PYD'nin silahlı kolu) verdiği desteğin Ankara'da rahatsızlığa neden olduğunun farkında olduklarını dile getiren Blinken, "Suriye'de sahada etkili olan unsurlarla çalışabiliyor olmalıyız. Yaptığımız ve yapmaya devam edeceğimiz şey budur. Ancak bunu, müttefikimiz Türkiye'nin kaygı ve çıkarlarına saygı gösterdiğimiz bir yolla yapmalıyız." şeklinde konuştu.

- "Musul'a Peşmerge güçleri ve Şii milisler girmeyecek"

Hazırlıkları devam eden Musul operasyonu hakkında bilgi veren Blinken, operasyonun Irak güvenlik güçleriyle koordine edildiğini vurgulayarak, "Musul'un geri alınması operasyonunun çekirdeğini, koalisyonun desteklediği ve Peşmerge'nin de desteğini alan Irak güvenlik güçleri oluşturacak. Musul'a Peşmerge güçleri ve Şii milisler girmeyecek." dedi.

Blinken ayrıca, Musul'un geri alınmasının ardından kentin güvenliğinin sağlanması için 15 bin Sünni Arap'tan oluşan bir gücün oluşturulması için çalışma yaptıklarını da ifade etti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :