"Suret Defteri" sergisi açıldı

"Suret Defteri" sergisi açıldı

Genç ressam Fatma Zeynep Çilek'in "Suret Defteri" adlı ikinci kişisel sergisi Merkur Galeri'de açıldı- Ressam Çilek:- "Bu sergiyi, toplumsal baskılar gibi arka okumalardan yola çıkarak hazırladım"- "Dünyadaki tüm toplumlar tarihte kadınlara değer vermezke

İSTANBUL (AA) - Ressam Fatma Zeynep Çilek'in 2'inci kişisel sergisi "Suret Defteri" sanatseverlerle buluştu.

Nişantaşı Merkur Galeri'de ziyarete açılan sergiye ilişkin AA muhabirine açıklamada bulunan Çilek, çalışmalarında Türk kadınlarını ele aldığını söyledi.

Çilek, eserlerinde ayrıca kendi alanlarında güçlü Türk kadınlarının önemini, Selçuklu dönemindeki başlıklarla vurgulamaya çalıştığını dile getirdi.

Türk toplumunda kadınların sadece perdenin veya peçenin arkasında olmadığına dikkati çeken Çilek, "Türk kadını güçlüdür. Kendini böyle tanımlaması gerekir. Yani kendi gücünün farkında olup, bir şeyin arkasına saklanmaması gerekir. Ben de bu sergiyi, toplumsal baskılar gibi arka okumalardan yola çıkarak hazırladım." dedi.

Çilek, Türk kadının tarihteki yerinin diğer toplumlara göre farklı bir konumda olduğunu altını çizerek, şöyle devam etti:

"Dünyadaki tüm toplumlar tarihte kadınlara değer vermezken, ilk biz kadına değer ve statü vermişiz. Ben de bu durumu bir kez daha eserlerimle anlatmaya çalıştım. Çünkü kadınlar hayatın her alanında hakim olmuş, özellikle sanat deyince esin kaynağı, hatta bazen de sanatın kendisi olmuştur. En önemlisi de kadın kendi estetiğini kendisi tasarlamıştır."

Sergi çalışmalarını bir yılda tamamladığını aktaran Çilek, eserlerinde tuval üzeri akrilik ve yağlı boyanın yanı sıra karışık teknik kullandığını kaydetti.

Genç ressam, sergideki çalışmalara ilişkin ise şunları anlattı:

"Sergide 5 büyük kadın portresi var. Bir yerleştirme, bir de 9'lu küçük resimler halinde portreler var. Yerleştirme eserim, Kubadabad Sarayı'nda Selçuklu dönemindeki amatör sanatçıların yaptığı portrelerden oluşmakta. Aynı zamanda Selçuklu döneminde resim sanatına verilen önemi anlatıyor ve yerleştirmede bazı noktalar eksik yapıldı, bu eksiklikler de kültürel mirası korumaya yönelik bir atıfta bulunuyor."

Sergi, 31 Mart'a kadar görülebilecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :