"Sur Buluşması"

"Sur Buluşması"

Başbakan Davutoğlu: (5)- "Gazi Caddesi ile ilgili özel bir plan uygulayacağız. Gazi Caddesi üzerindeki bütün binalar dış cepheleri itibarıyla Diyarbakır'ın mimarisine uygun bir şekilde restore edilecek. Sokak sağlıklaştırması şeklinde binalar tek tek ele

DİYARBAKIR (AA) - Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Gazi Caddesi ile ilgili özel bir plan uygulayacağız. Gazi Caddesi üzerindeki bütün binalar dış cepheleri itibarıyla Diyarbakır'ın mimarisine uygun bir şekilde restore edilecek. Sokak sağlıklaştırması şeklinde binalar tek tek ele alınacak" dedi.

Davutoğlu, tarihi Hasan Paşa Hanı'nda düzenlenen "Sur Buluşması"nda yaptığı konuşmada İçkale ve Hazreti Süleyman civarının aynı şekilde korunacağını söyledi.

İçkale'de restore edilen 9 tarihi eser bulunduğunu anımsatan Davutoğlu, "2012 Koruma Amaçlı İmar Planı'nın gereği olarak, İçkale'nin ve hemen yanındaki Cevat Paşa Mahallesi'nin -ki maalesef son derece çarpık bir yapılaşmanın da olduğu yerlerdi- de olduğu tarafa doğru da bu planın bir parçası olarak birçok yıkım, bizzat belediye tarafından yapıldı orada, dolayısıyla itiraz edemezler. O bölgeyi de inanç turizminin ikinci ayağı ve kilisesiyle, camisiyle, İçkale'nin içindeki tarihi eserleriyle birlikte örnek bir tarihi mekan olarak, tamamıyla Diyarbakır tarihi eserlerinin dokusuna uygun olarak yeniden inşa edeceğiz" diye konuştu.

Tarihi eserlerin de bulunduğu Ali Paşa ve Lale Bey mahallelerinde, yüzde 60 kamulaşmanın gerçekleştiği alanı, örnek bir mahalleye dönüştüreceklerini kaydeden Davutoğlu, böylece merkezde Ulu Cami ve civarı, bir uçta Hazreti Süleyman, İçkale, Cevat Paşa, diğer uçta da Ali Paşa ve Lalebey mahallelerini yavaş yavaş Diyarbakır'ın aslına uygun şekilde ihya edeceklerini bildirdi.

Bu konudaki planların zaten daha önceden yapıldığını söyleyen Davutoğlu, son olaylarda ciddi tahribat görmüş Fatih Paşa, 4 Ayaklı Minare ve Ulu Cami ile İçkale arasındaki mahalleleri yeniden tanzim edileceğini aktardı.

Yanan Fatih Paşa Camisinin halini görünce ağlayan bir Kürt ninenin, "Biz bunun için mi buralarda yaşadık" şeklindeki sözlerinin, herkese tercüman olduğunu anlatan Davutoğlu, Fatih Paşa Camisinin her taşının ince işçilikle ihya edileceğini ifade etti.

Fatih Paşa'nın esas banisi Bıyıklı Mehmet Paşa'nın hikayesinin önemli olduğunun altını çizen Davutoğlu, fetih esnasında Bıyıklı Mehmet Paşa ile İdris-i Bitlisi'nin bir araya gelmesinin, yüreklerin birleşmesini ifade ettiğini söyledi.

Yaklaşık 400 yıl Diyarbakır emniyette olduğu için Kudüs ve Mescid-i Aksa'nın özgür olduğuna dikkati çeken Davutoğlu, aynı devletin çatısı altında bütün kadim medeniyetin temsilcilerinin onur ve gururla yaşadıklarını dile getirdi.

O büyük medeniyeti, Bıyıklı Mehmet Paşa ile İdris-i Bitlisi arasındaki tarihi kardeşliği yıkmak için sembolik şekilde Fatih Paşa Camisinin yakıldığını ifade eden Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Biz de onlara inat Fatih Paşa Camisini, Bıyıklı Mehmet Paşa'nın, İdris-i Bitlisi'nin hatırasını en iyi şekilde yeniden imar edeceğiz. Böylece, Fatih Paşa, Cevat Paşa, aşağıda Ali Paşa, Lalebey, merkezde Ulu Cami, bu hat tarihi dokuları tescil edilmiş bütün binalar korunarak ayağa kaldırılacak. Bu çerçevede üzerinde hassasiyetle duracağımız yerlerden biri Gazi Caddesi ki Sur içinin omurgasıdır, can damarıdır. Gazi Caddesi ile ilgili özel bir plan uygulayacağız. Gazi Caddesi üzerindeki bütün binalar dış cepheleri itibarıyla Diyarbakır'ın mimarisine uygun bir şekilde restore edilecek. Sokak sağlıklaştırması şeklinde binalar tek tek ele alınacak."

- "Bunların tek derdi var, teröristlere iş makineleriyle çukur kazmak"

Başka şehirlerde AK Parti belediyelerinin bunun güzel örnekleri yaptığını aktaran Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ama ne yazık ki Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin, bunların tek derdi var, teröristlere iş makineleriyle çukur kazmak, barikat yapmak. Başka dertleri yok. Sonra da alttan el yapımı mayınlarla halkın hayatını karartmak. Diyarbekirli için, bütün milletimiz gibi en aziz değer ev mahremiyetidir. Ev mahremiyeti, namus anlamına gelir. Bu terör örgütü var ya Sur içinde yaşayan vatandaşlarımıza 'Gece kapıları kapatmayın, istediğimiz anda gelebilelim' diye tehdit edip, kapılarını açık bıraktırdılar. Allah aşkına hangi değerimizde, hangi toplumsal ahlak ölçülerimizde, böyle bir şeye izin verilir.

İşte, biz bunların hepsini bitirmek için geldik. Eğer biz, Sur içerisinde, Cizre'de, Silopi'de ve diğerlerinde bu şikayetleri tek tek almamış ve bilmemiş olsaydık, bu operasyonları halkın talebi olarak da değerlendirip yapmayabilirdik ama önce bize yaşayan halktan şikayet geldi. Bilinsin ki bundan sonra hiç kimse, hiç bir Diyarbekirli'nin evine gelip de 'Kapını bundan sonra açık tutacaksın, ben istediğim zaman girebilirim' diyemeyecek. Milletimizin her bir ferdinin namusu, ahlakı, kamu düzeni çerçevesinde devletimizin en güzel emanetidir."

Gazi Caddesi üzerindeki ekonomik ve sosyal hayatın da canlanacağını ifade eden Davutoğlu, bunun gereğini yapacaklarını söyledi.

Esnafın vergi ve prim borçlarını ertelediklerini anımsatan Davutoğlu, esnafın kredi borçlarıyla ilgili de bir çalışma yaptıklarını bildirdi.

Terör mağduru esnafın mağduriyetlerini gidermek için faizsiz kredi dahil, her türlü aracı devreye sokacaklarını kaydeden Davutoğlu, ekonomik hayatın canlanacağını, tabelaların şeklinden, binaların cephelerine kadar her şeyin gözden geçirilerek, Diyarbakır ve Sur'un dokusuna uygun hale getirileceğini anlattı.

Mesken alanlarında, Diyarbakır'a özgü bazal taşı ve mimarinin kullanılmasına özel özen göstereceklerini söyleyen Davutoğlu, Diyarbakır'ın güzel ev kültürüyle yaşaması konusunda, gerekli adımları atacaklarını dile getirdi.

Dicle Vadisi projesiyle Diyarbakır'ın Dicle ile bütünlüğünün pekişeceğini ve doğayla bütünleşen bir şehir haline dönüşeceğini belirten Davutoğlu, bunun yanında kültürel hayatı canlandıracak adımları da atmayı düşündüklerini aktardı.

Davutoğlu, bu kapsamda, Ali Emiri'nin adına bir kütüphane inşa edeceklerini de söyledi.

(Sürecek)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :