"Süper burunlar" kaçakçılara geçit vermedi

"Süper burunlar" kaçakçılara geçit vermedi

"Süper burun" olarak nitelendirilen dedektör köpeklerin yardımıyla bu yıl ekim ayı ortasına kadar 2,1 ton doğal ve 2,7 milyon adet sentetik uyuşturucuya el konuldu- Köpekler tarafından yapılan taramalar neticesinde 1,9 milyon paket sigara kaçakçılığı da ö

ANKARA (AA) - MUSTAFA ÇALKAYA / HÜSEYİN KARATEPE - "Süper burun" olarak nitelendirilen dedektör köpeklerin yardımıyla bu yıl ekim ayı ortasına kadar gümrüklerde 2,1 ton doğal ve 2,7 milyon adet sentetik uyuşturucuya el konulurken, 1,9 milyon paket kaçak sigara ele geçirildi.

AA muhabirinin Gümrük ve Ticaret Bakanlığı kaynaklarından edindiği bilgiye göre, kaçakçılıkla mücadelenin etkin şekilde yapılabilmesi için hizmet veren dedektör köpekler, bu yıl da kaçakçılara göz açtırmadı.

Bu çerçevede özellikle sınır kapılarında uyuşturucu kaçakçılarına geçit vermeyen dedektör köpeklerin yardımıyla bu yıl ekim ayı ortasına kadar 2 ton 126 kilogram doğal ve 2 milyon 697 bin 74 adet sentetik uyuşturucu ele geçirildi. Söz konusu uyuşturucuların içinde ilk sırada 1 ton 603 kilogram ile esrar yer alırken, onu 409 kilogram ile kokain izledi. Ayrıca 425 bin 74 adet ile ecstacy ve 2 milyon 272 bin adet captagon'a da el konuldu.

Dedektör köpeklerin uyuşturucu ile mücadelede üstün başarı göstermesi üzerine, köpekler çay ve tütün kaçakçılığının önlenmesi amacıyla da aktif şekilde kullanılmaya başlandı. Çay ve tütün dedektör köpekleri yardımıyla gerçekleştirilen operasyonlarda, söz konusu dönemde 15,5 milyon lira değerinde 1 milyon 874 bin 929 paket kaçak sigaraya el konuldu.

Görev yerlerine gönderilmeden önce aylar süren yoğun eğitim programlarına alınan köpekler, gümrük muhafaza memurlarının en büyük yardımcısı konumunda bulunuyor.

Kaçakçıların korkulu rüyası haline gelen ve sınır kapıları başta olmak üzere havalimanları ile limanlarda görev yapan özel eğitimli bu köpeklerden Bakanlık bünyesinde 91 adet bulunuyor. Söz konusu sayının gelecek dönemde artırılması hedefleniyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :