Sülük tedavisinde "hepatit" uyarısı

Sülük tedavisinde "hepatit" uyarısı

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Başkanı Ünal:- "Sülüklerin bir insanda kullanıldıktan sonra başkasında kullanılmaması gerekiyor. Sülükleri bir müddet beklettikten sonra başka hastalarda da kullanmak isterlerse, insandan insana

ANTALYA (AA) - Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Selahattin Ünal, geleneksel, tamamlayıcı ve alternatif tıp uygulamalarında yer alan sülüklerin bir kişide uygulandıktan sonra başka bir kişide kullanılmasının hepatit B ve hepatit C'ye yol açabileceği uyarısında bulundu.

Hepato Bilio Pankreatoloji Derneğince Belek Turizm Merkezi'ndeki bir otelde düzenlenen "13. Ulusal Hepato Gastroenteroloji Kongresi"ne katılan Ünal, gazetecilere yaptığı açıklamada, '"Sosyete klinikleri" olarak bilinen yerlerde sülük tedavisinin yeniden moda haline geldiğini söyledi.

Güzellik merkezleri ve alternatif tıp uygulaması yaptığını söyleyen bazı yerlerde sülük tedavisinin yeni bir şeymiş gibi yansıtıldığını aktaran Ünal, şöyle dedi:

"Sülüklerin bir insanda kullanıldıktan sonra başkasında kullanılmaması gerekiyor. Ancak bunu hiçbir şekilde garanti edemezsiniz. Sülükleri bir müddet beklettikten sonra başka hastalarda da kullanmak isterlerse, insandan insana hepatit B ve hepatit C hastalıklarının geçmesi kolaylaşır."

Ünal, uygulamanın kontrol altına alınması ve bunu yaptıranların dikkatli olması gerektiğini ifade etti.

Kongrenin başkanlığını yürüten Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Özkan da hacamat uygulamasının sakıncalı olduğunu savundu.

Bazı televizyon kanallarında "hacamat"ın çok önemli bir tedavi yöntemiymiş gibi halka anlatıldığına değinen Özkan,"Eski dönemlerde enjektörler yoktu ve hacamatla çizerek vücuttan kan akıtıyorlardı. Ancak bugün için modern çağda enjektörler var. İstediğiniz kadar damarından kan alarak hastayı rahatlatabilirsiniz." diye konuştu.

Kan vermenin çok faydalı olduğuna işaret eden Özkan, böylece vücuttaki kanın yenilendiğini dile getirerek, hacamatın da asıl fonksiyonunun bu olduğunu sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :