Sular çekilince asırlık köy ortaya çıktı

Sular çekilince asırlık köy ortaya çıktı

Son yılların en kurak günlerini yaşayan Kahramanmaraş'ta, akarsu ve barajlardaki suların çekilmesiyle 25 yıl önce su altında kalarak boşatılmasına karar verilen köy kuraklık nedeniyle tekrar gün yüzüne çıktı- Mahalle sakinlerinden Karadöl: - "Benim çocukl

KAHRAMANMARAŞ (AA) - ERSOY SEVİNÇ - Son yılların en kurak döneminin yaşandığı Kahramanmaraş'ta, akarsu ve barajlardaki suların çekilmesiyle 25 yıl önce sular altında kalarak boşatılmasına karar verilen köyün kalıntıları tekrar gün yüzüne çıktı.

Merkez Onikişubat ilçesine bağlı Avşar Mahallesi, 1991 yılında Ceyhan Nehri üzerine kurulan Sır Barajı havzasında kalınca o dönemde alınan kamulaştırma kararının ardından zorunlu olarak boşaltıldı. Bu süreçte mahallede yaşayanlar yakın bir mahalleye sevk edildi.

Yıllardır yaşadıkları köylerinden ayrılan vatandaşların ev ve arazileri baraj inşaatının tamamlanmasının ardından sular altında kaldı. Vatandaşlar, 25 yıl sonra köylerini yeniden görme şansı yakaladı.

Elektrik üretimi yapılan barajdaki suların çekilmesiyle kimi vatandaşlar çocukluğunun geçtiği toprakları görmenin heyecanını yaşadı.

- "Çocukluğum o suyun altında kalan yerde geçti"

Avşar Mahallesinde 76 yaşındaki Durdu Mehmet Kabak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1991 yılında kurulan baraj nedeniyle yaşadıkları yerleri terk etmek zorunda kaldıklarını söyledi.

Baraj yapılacağı zaman devlet kendilerine eski yaşadıkları yere yakın bir yerde konutlar yaptığını ifade eden Kabak, "Buraya konut evine göçtük. Sular çekildiği zaman eski köyümü görüyorum. İki gün önce gittim, doğduğum yerlere baktım. Çok güzel anılarım vardı." diye konuştu.

74 yaşındaki Mehmet Karadöl de çocukluğunun geçti yerleri suların çekilmesiyle yeniden ortaya çıktığını anlattı.

Kuraklık sayesinde köylerini yeniden görmüş olduklarını belirten Karadöl, "Benim çocukluğum o suyun altında kalan yerde geçti. Baraj gelince devletimiz buraya konut evleri yaptı. Kimisi şehre göçtü kimisi burada kaldı. Kerpiçten yapılan yerler kayboldu ama beton yapılar kaldı." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :