SÜ’de Özbek öğrencilere sertifikaları verildi

SÜ’de Özbek öğrencilere sertifikaları verildi

Selçuk Üniversitesi ile MDIS Taşkent Üniversitesi arasında “II. Uluslararası Kültürel Miras ve Turizm Kongresi” ile başlayan ilişkiler, “Kültürel Değişim” programı vasıtasıyla devam ediyor.

Özbekistan’dan Türkiye’ye “Kültürel Değişim” programıyla gelen öğrenciler, Rektör Şahin’i makamında ziyaret ederek sertifikalarını aldılar.

Türkiye Cumhuriyeti Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın devlet ziyareti ve anlaşmalarıyla başlayan, Selçuk Üniversitesi Turizm Fakültesi tarafından Taşkent’te düzenlenen “II. Uluslararası Kültürel Miras ve Turizm Kongresi” ile devam eden süreçte, Türkiye-Özbekistan ilişkilerine bir halka da, Selçuk Üniversitesi Dünya Kültür ve Medeniyetleri Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Turizm Fakültesi tarafından düzenlenen “Kültürel Değişim” programı ile eklendi.

Selçuk Üniversitesi ile MDIS Taşkent Üniversitesi arasında “II. Uluslararası Kültürel Miras ve Turizm Kongresi” ile başlayan ilişkiler, “Kültürel Değişim” programı vasıtasıyla Özbekistan’dan dokuz öğrencinin Konya’ya gelerek Türkiye ve Türk kültürünü yakından tanımaları ile devam ediyor.  Öğrencilerin eğitim, konaklama, yeme-içme ve gezi programlarının hepsi Selçuk Üniversitesi tarafından karşılanırken; programda öğrencilere, Türkiye Türkçesi, Türk Kültürü, Türk Tarihi, Türkiye’nin Turizm Potansiyeli gibi dersler verildi. Proje kapsamında yedi kişilik Selçuk üniversitesi öğrencisi de Özbekistan’ın Başkenti Taşkent’te bulunan proje ortağı MDIS üniversitesi tarafından misafir edilerek kardeş ülke Özbekistan’ın tarihi turistik ve gastronomik değerleri hakkında bilgi sahibi olacaklar ve ülkemizin tanıtımına katkıda bulunacaklar.

ÖĞRENCİLER SERTİFİKALARINI ALDILAR

Özbekistanlı öğrenciler, Rektör Şahin’e kendi ülkelerini tanıtan bir sunum gerçekleştirdi. Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, öğrencileri ağırlamaktan dolayı mutlu olduğunu belirterek, üniversiteler arasındaki anlaşmaların ve değişim programlarının önemini vurguladı. Rektör Şahin, öğrencilere başarılar dileyerek sertifikalarını dağıttı.

Özbek öğrencilerden sorumlu Diyora Hadjieva, “Bu güzel ülke ile insanlarını tanıdığım için çok mutluyum. Program boyunca bizimle yakından ilgilenen hocalarımıza çok teşekkür ederim. Türkiye ile Özbekistan arasındaki ilişkilerin daha iyi seviyelere geleceğine yürekten inanıyorum. Çünkü biz Konya’da yabancı gibi değil, kardeş gibi kabul edildik. Bu samimiyet benim için çok değerli” diyerek programdan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Programın oluşumunda emeği geçen SÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Necmi Uyanık, “II. Uluslararası Kültürel Miras ve Turizm Kongresi ile başlayan Türkiye-Özbekistan ilişkilerinde bu tür kültür programlarının Türk dünyası açısından önemi çok büyüktür. Gelen Öğrencilerimizden birinin adı Gevher, diğerinin adı ise Medine’dir. Sadece bu isimler bile bize çok şey anlatmaktadır. İpek Yolu’nda oluşan kültür ve medeniyetin, yeniden diriliş ruhuyla Türk dünyası açısından kültürel diplomaside yeni alanlar ve güçlü birliktelikler doğuracağına” olan inancını ifade ederek, “Hepimiz Biriz!” sloganıyla, programa destek veren tüm devlet kurumlarına ve STK’lara teşekkür etti.

Program Koordinatörü ve Merkez Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Erbay ise, “Türkiye’ye ilk defa Özbekistan’dan kültürel değişim programı için öğrenci geldi. Bu başarımızda bizi destekleyen Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Şahin’e, Turizm Fakültesi’nin bütün imkânlarını hizmetimize sunan Dekanımız Prof. Dr. Necmi Uyanık’a, öğrencilerimizin Türkçe seviyelerini artırmak için desteklerini gördüğümüz Selçuk TÖMER Müdürümüz Prof. Dr. Ufuk Deniz Aşcı’ya ve bu program kapsamında ders veren bütün hocalarımıza çok teşekkür ederim. Kültürel diplomasinin önemini ve kültürel hizmetlerle kardeşlik bağlarımızı kuvvetlendireceğimizi çok iyi biliyoruz. Umarım temellerini attığımız bu programların sayıları gelecek yıllarda daha da artar” dedi.