Sudan'daki ulusal diyalog görüşmeleri

Sudan'daki ulusal diyalog görüşmeleri

Ulusal diyalog görüşmeleri toplantısında, tavsiye niteliğindeki "nihai kararlar" oy birliğiyle kabul edildi

HARTUM (AA) - Sudan'da iktidardaki Ulusal Kongre Partisi ile koalisyon partileri arasında bir yıldır devam eden ulusal diyalog görüşmeleri toplantısında, tavsiye niteliğindeki "nihai kararlar" oy birliğiyle kabul edildi.

Ulusal Diyalog Yüksek Mekanizmasından yapılan açıklamada, diyalog görüşmelerine katılan taraflar, "Ulusal Diyalog Yüksek Mekanizması başkanlık görevini de yürüten Devlet Başkanı Ömer el-Beşir'in katılımıyla yapılan toplantıda, görüşmelerde alınan tavsiye niteliğindeki kararları oy birliğiyle kabul etti." denildi.

Beşir'in toplantı öncesi en büyük muhaliflerden Milli Ümmet Partisi lideri Sadık el-Mehdi'yi arayarak diyaloğa davet ettiği bilgisi verilen açıklamada, "Beşir, toplantıda yaptığı konuşmada, diyaloğa katılmayanların da bu sürece dahil edilmesi için çaba sarf edileceği taahhüdünde bulundu" ifadesine yer verildi.

Tavsiye kararların, Arap ve Afrika ülkeleri devlet başkanlarının katılacağı yarın düzenlenecek Milli Diyalog Genel Kongresi'nde ilan edilmesi bekleniyor.

İktidardaki Ulusal Kongre Partisi ile koalisyon partileri arasındaki diyalog görüşmeleri, Beşir'in çağrısıyla geçen yıl ekim ayında başlamıştı.

Muhalefet, "siyasi tutukluların serbest bırakılması, özgürlükleri sınırlandıran kanunların ilga edilmesi, diyaloğu yönetecek bağımsız bir mekanizmanın oluşturulması" başta olmak üzere öne sürdüğü şartların kabul edilmemesi üzerine görüşmeleri boykot etmişti.

"Nida Sudan" ittifakı çatısı altında bir araya gelen muhalifler, son olarak ağustos ayında, Afrika Arabuluculuk Heyeti tarafından sunulan ve Hartum hükümeti tarafından kabul edilen yol haritasını imzalamayı kabul etmişti.

Bunun üzerine eski Güney Afrika Devlet Başkanı Thabo Mvuyelwa Mbeki arabuluculuğunda yapılan ve hükümet heyeti ile Darfur'da çatışan silahlı gruplar ve hükümetle Sudan Halk Kurtuluş Hareketi-Kuzey (SPLM-N) arasında olmak üzere iki bölümden oluşan görüşmeler başlamış ancak başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :