Sudan'daki Seçimler

Sudan'daki Seçimler

Arap Birliği Gözlemci Heyeti Başkanı Zuheyri:

Sudan'da seçimleri takip eden Arap Birliği Gözlemci Heyeti Başkanı Ala ez-Zuheyri, seçimlerin uluslararası kriterlere göre ve şeffaf bir şekilde yapıldığını bildirdi. 

Başkent Hartum'da basın toplantısı düzenleyen gözlemci heyetin başkanı Ala ez-Zuheyri, Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir'in Ocak 2014'te çağrı yaptığı ulusal diyaloğun tüm siyasi partilerin katılımıyla devam etmesi gerektiğini belirtti.

Seçimler boyunca heyetin yaklaşık 40 gözlemcisinin tüm vilayetleri gezdiğini ifade eden Zuheyri, ekibin ayrıca bin merkeze ziyarette bulunduğunu, 31 merkezde de oy kullanma işlemini takip ettiğini söyledi. 

"Seçimler uluslararası kriterlere göre, şeffaf bir şekilde yapıldı" diyen Zuheyri, alınan önlemler sayesinde güvenlik ihlalinin de yaşanmadığını ifade etti. 

Bazı merkezlerde seçmen kağıtlarının dağıtımında hata yapıldığını fark ettiklerini bildiren Zuheyri, engelliler ile yaşlıların seçime katılım oranının yüksek, gençlerin ise düşük olduğunu gözlemlediklerini kaydetti. 

Sudan'da devlet başkanı, 450 üyeli Milli Meclis ve Sudan Federal Yasama Meclisi'nin üyelerinin belirleneceği seçimlerde sandıklar, 16 Nisan'da kapanmış, El-Cezire vilayetinde yaşanan gecikme nedeniyle oy verme işlemi bir gün daha uzatılmıştı. Devlet başkanlığı için arasında, 25 yıldır iktidarda olan Beşir'in de yer aldığı 16 aday, parlamento için de 44 parti yarışıyor.

Seçimleri takip eden Afrika Birliği Gözlem Misyonu, seçime katılım oranının yüzde 40'tan az olduğunu açıklamıştı. Önde gelen muhalefet partilerinin boykot kararı aldığı seçimlerin kesin sonuçlarının 27 Nisan'da açıklanması bekleniyor.

Kaynak:Haber Kaynağı