Sudan'daki "örnek çiftlik" yatırımları bu sene başlayacak

Sudan'daki "örnek çiftlik" yatırımları bu sene başlayacak

TİGEM'in Sudanlı kuruluşla bu ülkede kuracağı ortak tarım şirketinin "örnek çiftlik" yatırımları bu sene başlatılacak ve Türk firmaları kiralanan alanda yatırım yapmaya davet edilecek- Türk Sudan Uluslararası Tarım ve Hayvancılık AŞ adıyla kurulacak ortak

ANKARA (AA) - MERVE ÖZLEM ÇAKIR - Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) aracılığıyla Sudan'da kiralanan arazide kurulacak örnek çiftlik alanı belirlendi. Arazide gerekli yatırımlar bu sene başlatılacak ve ilerleyen aşamada Türk özel sektör firmaları bölgede yatırıma davet edilecek.

Türkiye, son yıllarda Afrika ülkeleriyle "kazan-kazan" anlayışına dayanan iş birliği yürütüyor. Bu çerçevede Sudan ile tarımsal üretimin ve ticaretin artırılması amacıyla 2015 yılında anlaşma imzalandı.

Anlaşmayla TİGEM ile Sudan Tarım ve Orman Bakanlığı ortaklığında bir şirketin kurulması, bu şirketle Sudan'da 12 bin 500 hektar arazide örnek çiftlik oluşturulması, Türk firmalarının bu ülkedeki 5 bölgede 780 bin 500 hektar arazide tarımsal yatırım yapması amaçlandı.

Söz konusu çalışmalar, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba'nın da eşlik ettiği, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın aralık ayındaki Sudan ziyaretinde yapılan görüşmelerle hızlandı.

AA muhabirinin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile TİGEM'den aldığı bilgilere göre, ortak şirket kurulması yönündeki hazırlıklarda son aşamaya gelinirken, Bakanlar Kurulunca "Türk Sudan Uluslararası Tarım ve Hayvancılık AŞ" adıyla şirket kurulumuna izin verildi.

Ortak şirketin işleteceği örnek çiftliğin kurulacağı arazi belirlenirken, buradaki toprak analizleri gerçekleştirildi. Örnek çiftlik için ön fizibilite raporu da hazırlandı.

- Ürünler üçüncü ülkelere ihraç edilecek

Gelecek günlerde yüzde 20 Sudan, yüzde 80 Türk tarafının temsiline dayanan ortak şirket kurulmasına ilişkin gerekli çalışmalar hızla tamamlanacak.

Örnek çiftlik yatırımları bu yıl başlatılacak ve Türk özel sektör firmaları Sudan'da tarım alanında yatırım yapmaya davet edilecek.

Projenin uygulanmasıyla iklimsel nedenlerle Türkiye'de yetiştirilemeyen ve ithal edilmek zorunda kalınan tarımsal ürünlerin büyük bir kısmının üretilmesi amaçlanıyor.

Söz konusu arazide üretilecek tarımsal ürünlerin ağırlıklı olarak üçüncü ülkelere ihraç edilmesi planlanıyor.

Başta tekstil olmak üzere, Türkiye'nin tarıma dayalı sanayisinin ihtiyaç duyduğu tarımsal ham madde tedarikinin garanti altına alınması ve işlenmiş tarımsal ürünlerde ihracatın artırılması hedeflenirken, Sudan tarım sektörünün gelişmesine önemli bir katkı sağlanmasına, Türkiye'nin tarımsal stratejisine uygun küresel ölçekte şirketlerin oluşmasına katkı sunulması öngörülüyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :