Sudan'daki diyalog görüşmeleri

Sudan'daki diyalog görüşmeleri

Sudan'da Arman başkanlığındaki SPLM-N, bir yıllık ateşkes yapmaya hazır olduğunu açıkladı

ADDİS ABABA (AA) - Sudan'da Yasir Arman başkanlığındaki Sudan Halk Kurtuluş Hareketi-Kuzey (SPLM-N), bir yıllık ateşkes yapmaya hazır olduğunu duyurdu.

Hareket Başkanı Arman, yaptığı yazılı açıklamada, Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir'in Mavi Nil ve Güney Kordofan eyaletlerinde tek taraflı ateşkes ilan etmesiyle ilgili olarak, "Beşir, çok ince bir hesap yaparak 4 aylık ateşkes ilan etti. Bu, kuvvetlerinin savaşamayacağı yağmur mevsimine denk geliyor. Oysa ki devrim cephesi daha önce 6 aylık ateşkes ilan etmişti. Bunu görmezden geldi." ifadelerini kullandı.

Arman, "Mavi Nil ve Güney Kordofan'daki insani durumu ele alacak bir çalışma planı oluşturmaya ve Darfur bölgesini de kapsayacak şekilde bir yıllık ve yenilenebilir ateşkes yapmaya hazırız." değerlendirmesinde bulundu.

Sudan'daki krize çözüm amacıyla, hükümet yetkilileri ile Yasir Arman başkanlığında SPLM-N'nin yanı sıra Darfur'daki en önemli üç hareketten ikisi, Cibril İbrahim başkanlığındaki Adalet ve Eşitlik Hareketi ile Minni Arcua Minawi başkanlığındaki Sudan Kurtuluş Hareketi'nin katılımıyla geçen kasım ayında görüşmeler başlamıştı.

"Nida Sudan" çatısı altında bir araya gelen muhalifler, geçen mart ayında barış görüşmeleri çerçevesinde Thabo Mbeki'nin başkanlık ettiği Afrika Ara Buluculuk Heyeti tarafından sunulan ve Hartum hükümeti tarafından kabul edilen yol haritası planını imzalamayı reddetmişti. Ara Buluculuk Heyeti, tarafların Mavi Nil, Güney Kordofan ve Darfur konularında anlaşamaması nedeniyle görüşmelerin süresiz dondurulduğunu duyurmuştu.

Sudan Devlet Başkanı Beşir, 18 Haziran'da Güney Kordofan ve Mavi Nil eyaletlerinde 4 aylık ateşkes ilan etmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :