Sudan'daki diyalog görüşmeleri

Sudan'daki diyalog görüşmeleri

Muhalif Milli Ümmet Partisi lideri Mehdi: - "Görüşmelere katılanlar hükümetle aynı görüşü paylaşanlardan oluşuyor ve muhalif hiç bir sese kulak verilmiyor. Bu nedenle böyle bir diyaloga girmek bizim için söz konusu değil"- "Sudan, şu an uluslararası vesay

ADDİS ABABA (AA) - ABDU ABDELKHRİM SALEH - Sudan'ın yurtdışında yaşayan seçilmiş son Başbakanı ve Milli Ümmet Partisi lideri Es-Sadık el-Mehdi, ülkedeki diyalog görüşmelerinin muhalif görüşleri temsil etmediği gerekçesiyle kabul edilemez olduğunu ve tek adam siyasetinin olduğu bir ortamda hükümetle diyaloğa girmeyi düşünmediklerini söyledi.

Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da AA muhabirine açıklamada bulunan Mehdi, Sudan'daki diyalog görüşmelerini kendi kendini kandırma olarak tanımlayarak, "Görüşmeler, çirkin olduğu halde aynanın karşısına geçtiğinde kendisini dünya güzeli olarak gören insana benziyor. Görüşmelere katılanlar hükümetle aynı görüşü paylaşanlardan oluşuyor ve muhalif hiç bir sese kulak verilmiyor. Bu nedenle böyle bir diyaloğa girmek bizim için söz konusu değil" dedi.

Mehdi, diyaloğun tarafsız makamların başkanlığında ve özgür bir ortamda olması gerektiğini kaydederek, Sudan'daki mevcut görüşmelerin iktidardaki Ulusal Kongre Partisi'nin başkanlık ettiği 7+7 (muhalif partiler ile hükümet) grubu tarafından yürütüldüğünü belirtti. 

- "Yurt dışında diyalog kaçınılmaz"

Mehdi, hükümetin "diyalog görüşmelerinin ülke içinde yapılması" şartıyla ilgili ise şunları söyledi:

"Biz de görüşmelerin hiç bir dış gücün müdahalesi olmadan ülke içindeki taraflar arasında gerçekleşmesini istiyoruz ancak kriz Sudanlılar arasında düşmanlıklara neden olduğu için tarafları birbirine yaklaştıracak makamların varlığı şart. Ülke içi meseleler hakkındaki 16 anlaşma üçüncü bir tarafın ara buluculuğunda yurt dışında imzalandı. Sudan, şu an uluslararası vesayet altında ve ülkede 30 bin yabancı güç var. Böyle bir ortamda krizlere yabancı güçlerin dahil edilmesi zorunlu hale geliyor. Sudan'da barış ve güvenlikle ilgili tüm kararlar ülke dışında alındı. Buradan da yurt dışında diyaloğun kaçınılmaz olduğu sonucunu çıkarıyoruz."

Konuşmasında Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir'in Mavi Nil ve Güney Kordofan'da 2 aylık ateşkes çağrısı yapmasını da değerlendiren Mehdi, "Ateşkesin devamlı olabilmesi ve savaşı sonlandırması için anlaşmayla olması gerekirdi. Savaş, harekatın zorlaştığı sonbahar mevsimine girilmesi nedeniyle durmuş durumda. Biz, ciddi olunduğu sürece ateşkesten yanayız ve görüşmelere ara buluculuk eden tarafa da bunu bildirdik. Şimdi hükümetle bu konuda görüşme yapılmasını bekliyoruz" diye konuştu.

- "Şiddet her zamankinden fazla"

Hükümetin Sudan'da gelecek yıl savaşın son bulacağı ve Darfur'da durumun stabil olduğu yönündeki sözleriyle ilgili olarak Mehdi şunları söyledi:

"Sudan, güneyi kaybetti. Ülkedeki savaşlar devam ediyor. Hükümetin Darfur'da silahlı hareketleri etkisiz hale getirdiği yönündeki sözlerinin hiç bir doğruluk payı yok. Bölgedeki şiddet her zamankinden fazla. Bu nedenle Sudan halkına içinde bulundukları durumu kabul etmeleri ve savaşı sonlandırmaları çağrısı yapıyorum."

Mehdi, ülkeye dönüp siyasi çözüm sürecinde yer alıp almayacağına dair soruya ise "Barış sağlanırsa Sudan'a dönebilirim. Yurtdışında bulunmam ise mesafelerin kısaltılması ve kapsamlı diyalog açısından katkı sağladı. Sadece Sudanla ilgili değil Orta Doğu'daki meselelerin çözümü konusunda da girişimlerim var. Bu görevim biter bitmez vatanıma döneceğim" şeklinde cevap verdi. 

Sudan Devlet Başkanı Beşir, Ocak 2014'te, "İç savaşın durdurulması ve barışın sağlanması, özgür-siyasi toplum oluşturulması, yoksullukla mücadele ve milli kimliğin güçlendirilmesi" gibi 4 ana başlığın öne çıktığı "reform planı"nı açıklayarak, muhalif partilere diyalog çağrısında bulunmuş ancak birçok parti bunu boykot etmişti.

Milli Ümmet Partisi Başkanı Mehdi, Devrim Cephesi Başkan Yardımcısı Minni Arko Minawi, "Muhalif Partiler İttifakı" Başkanı Faruk Ebu İsa ve Sudan Sivil Toplum Girişimi temsilcisi Emin Mekki Medeni, 3 Aralık 2014'te Addis Ababa'da "Nida Sudan Bildirisini" imzalamıştı.

Söz konusu bildiri, "Tek parti devletinin kaldırılıp devlet mekanizmasının eşit vatandaşlık temelinde kurulması, bu amacın gerçekleştirilmesi için kitle iletişim araçlarından halk ayaklanmasına kadar her yola başvurulması, Darfur, Güney Kordofan ve Mavi Nil'de çatışmaların son bulması, sorunların siyasi meşveret yoluyla çözülmesi ve Sudan'da geçiş döneminde görev alacak geçici hükümetin kurulmasını" içeriyor.

Bildiri, Beşir ve Sudan hükümeti tarafından ağır şekilde eleştirilmişti.

Darfur bölgesinde "Adalet ve Eşitlik, "Sudan Kurtuluş Hareketi ve Sudan Halk Kurtuluş Ordusu" hareketlerini bünyesinde barındıran Devrim Cephesi, 2003 yılından bu yana hükümete karşı savaşıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı