Sudan'da ulusal uzlaşı arayışları

Sudan'da ulusal uzlaşı arayışları

Muhalif Partiler İttifakı Başkanı Ebu İsa, iktidardaki rejimin tasfiyesiyle sonuçlanmayan hiçbir diyaloğa katılmayacağını bildirdi

HARTUM (AA) - Sudan'da 20 muhalif partinin çatı kuruluşu Muhalif Partiler İttifakı'nın başkanı Faruk Ebu İsa, iktidardaki rejimin tasfiyesi ve demokrasinin geri alınmasıyla sonuçlanmayan hiçbir diyaloğa katılmayacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir'in partilere faaliyetlerini özgürce yapma izni vermesinin ardından Kongre Partisi'nin Er-Rabıta Meydanı'nda düzenlediği konferansta konuşan Ebu İsa, esas hedeflerinin halk hareketi ya da ciddi bir diyalog yoluyla rejimi düşürmek olduğunu belirtti.

Ebu İsa, "Rejim, diyalog çağrısı yaptı. Çünkü ülkeyi yönetme konusunda aciz kaldı. Şartlarımız kabul edilmediği sürece daveti kabul etmeyeceğiz" dedi.

Kongre Partisi Başkanı İbrahim eş-Şeyh de düzenledikleri konferansı, "iktidar partisinin sadakası değil, halkın mücadelesinin bir sonucu" olarak değerlendirdi.

Şeyh, "Rejim özgürlükler konusunda ciddiyse özgürlüklere sınırlamalar getiren kanunları iptal etsin" ifadesini kullandı.

 Cumhurbaşkanı Beşir, ocak ayında, "İç savaşın durdurulması ve barışın sağlanması, özgür siyasi toplum oluşturulması, fakirlikle mücadele ve milli kimliğin güçlendirilmesi" gibi dört ana başlığın ön plana çıktığı reform planını açıklayarak, muhalif partilere diyalog çağrısında bulunmuştu. 

Muhalif Partiler İttifakı Genel Konseyi ve ayrılıkçı dört silahlı hareketi bünyesinde barındıran Devrim Cephesi, 8 Nisan'da "Devlet Başkanı Ömer el-Beşir'in diyalog çağrısının kabulü için ortaya konulan ortak şartlarda" anlaştıklarını açıklamıştı.

Kaynak:Haber Kaynağı