Sudan'da Müslümanlara zor şartlarda hafızlık eğitimi

Sudan'da Müslümanlara zor şartlarda hafızlık eğitimi

Yıllardır iç savaşla boğuşan Sudanlılar yokluk içinde İslamiyet'i öğrenmeye çalışıyor- Hafızlık eğitimi alan öğrenciler ayetleri "Luh" adı verilen tahta levhalara kömür tozuyla yazarak ezberliyor- Medrese öğrencileriden En Nur:- "Hepimizin tek isteği var:

NYALA (AA) - ABDULLAH ULUYURT - Sudan'da yıllardır iç savaşla boğuşan Müslümanların İslamiyet ve Kur'an aşkı imkansızlık tanımıyor.

Kendi içinde üç ayrı eyalete bölünen Darfur'un güneybatısında yer alan Nyala'da Müslüman birçok aile, ergenlik çağına gelen çocuklarını medreselere göndererek dinlerini doğru öğrenmelerini ve hafızlık eğitimi almalarını sağlıyor.

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı ekibinin ziyaret ettiği Nyala'daki İmam Malik Mektebi de İslami eğitimin verildiği yerler arasında bulunuyor. Şehrin dışına kurulmuş ve etrafında sessizliğin hakim olduğu okulda 120 öğrenciye hafızlık eğitimi için 7 personelle hizmet sunuluyor.

Yaşları 13 ila 17 arasındaki Darfurlu öğrenciler, Kur'an-ı Kerim eğitimini burada yatılı olarak sürdürüyor. Kamışlardan yapılmış çadır odalarda onarlı gruplar halinde kalan öğrenciler, kalın iplerden yapılmış yataklarda yatıyor.

- "Müminler kardeştir"

Öğrencilerin ortak gayesi ise bütün olumsuz şartlara karşın hafızlık eğitimlerini tamamlamak. Medresedeki maddi imkansızlık eğitime de yansımış durumda.

Yeteri kadar Kur'an-ı Kerim'in olmadığı kursta öğrenciler hafızlığını, "Luh" adı verilen kalın tahta levhalarla öğreniyor. Luhlara kömür tozuyla yazılan ayetler, ezberleninceye kadar silinmeden muhafaza ediliyor.

Medresede yatılı eğitim gören 15 yaşındaki Cemal Abdullah En Nur, yakın zamanda hafızlığını tamamlayacak öğrenciler arasında yer alıyor.

Nur, AA muhabirine, ailesinin isteğiyle eğitime başladığını anlatarak, "Bütün arkadaşlarım özveriyle derslerine çalışıyor. Hocalarımızın desteği her daim bizimle. Hafızlığımızı tamamlamak için ezberlerimizi yapıyoruz. Hepimizin tek isteği var; İslam ümmetine hayırlı bir nesil olmak." ifadelerini kullandı.

Mektep Müdürü Kemal Yunus da Darfur halkını yalnız bırakmayan Türk sivil toplum kuruluşlarına teşekkür ederek, "Burada, açlık ve susuzlukla mücadele etmek zorundayız. Sıkıntılar yaşıyoruz fakat yalnız değiliz. İHH gibi bize destek çıkan Türk sivil toplum kuruluşlarına teşekkür borçluyuz. Vatanlarından kalkıp kilometrelerce öteye, Afrika'ya gelmeleri 'Müminler kardeştir' sözünü bizlere hatırlatıyor. Allah hem onların hem de bizlerin yardımcısı olsun." diye konuştu.

Ülkede İmam Malik Mektebi'ne benzer çok sayıda dini eğitim-öğretim veren medrese mevcut. Fakirliğin her alanda göze çarptığı ülkede halk uluslararası toplumdan ve yardım kuruluşlarından gelen bağışlarla ancak ayakta kalabiliyor. Medreselerdeki eğitimlerin ise daha uygun koşullarda sürdürülebilmesi için daha çok hayırseverin desteği bekleniyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :