Sudan ile yenilenebilirde işbirliği hazırlığı

Sudan ile yenilenebilirde işbirliği hazırlığı

Sudan Elektrik ve Su Kaynakları Bakanı Salim:- "Türkiye'de yenilenebilir enerjide yapılacak yatırımlar için mükemmel olanaklar var"- "Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile yaptığımız görüşmelerde, rüzgar ve güneş enerjisinde işbirliği yapmay

İSTANBUL (AA) - MURAT TEMİZER - Sudan Elektrik ve Su Kaynakları Bakanı Mutaz Musa Abdalla Salim, Sudan'ın enerji ihtiyaçlarının yüzde 70'ini hidroelektrik kaynaklarından karşıladığını ve temiz enerjide deneyimli olduklarını belirterek, "Türkiye'de yenilenebilir enerjide yapılacak yatırımlar için mükemmel olanaklar var. Türkiye ile güneş ve rüzgar enerjisi konusunda işbirliği yapmaya karar verdik." dedi.

Salim, AA muhabirine Sudan ve Türkiye'nin enerji ilişkileri hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Önceden hidroelektriği eleştiren birçok ülkenin, şu anda bu enerji türünü kullanmak için adımlar attığını ifade eden Salim, "Avrupa'da şu anda hidroelektrik güç için potansiyelinin yüzde 70'i kullanılıyor. ABD'de de yenilenebilir kaynaklarda, hidroelektrik en yüksek paya sahip durumda. Yatırımı yapıp işi bitiren ülkeler diğer ülkeleri yapmaması için eleştiriyor. Bence çevreci bir şekilde bu yatırımlar yapılmalıdır. Yapılmak zorundadır." diye konuştu.

Salim, Sudan'ın enerji ihtiyacının yüzde 70'ini hidroelektrik kaynaklarından, yüzde 30'unu da fosil yakıtlardan karşıladıklarını kaydederek, şöyle devam etti:

"Türkiye de hidroelektrik sektörüne ve yenilenebilir enerjiye yatırım yapmak zorunda. Potansiyeli ve güzel fonlama seçenekleri mevcut. Ülkede yenilenebilir enerjide yapılacak yatırımlar için mükemmel olanaklar var. Bizim bu konuda yeterli deneyimimiz var. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile yaptığımız görüşmelerde, rüzgar ve güneş enerjisinde işbirliği yapmaya karar verdik. Muhtemelen gelecek yılın erken dönemlerinde bu konuyla ilgili daha çok şey duyurulacak."

Sudan'ın Siemens, ABB gibi büyük firmaların yanı sıra yerli şirketlerini de kullanarak hidroelektrik konusunda yatırımlarını gerçekleştirdiğinin altını çizen Salim, "Türkiye'de de bu işler için gerekli ekipmanları üretecek iyi şirketler mevcut. Biz Türkiye'yle deneyimlerimizi paylaşmak için hazırız. Birlikte yapacak çok işimiz var." değerlendirmesinde bulundu.

Albayrak, 23. Dünya Enerji Kongresi çerçevesinde, 12 Ekim'de Bakan Salim ile bir araya gelip işbirliği olanaklarını görüştüklerini Twitter hesabı üzerinden duyurmuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :