Sudan elektriği Etiyopya'dan alacak

Sudan elektriği Etiyopya'dan alacak

Sudan, Etiyopya'da inşa edilen Rönesans Barajı'ndan faydalanabilmek için "devasa uzunlukta" bir elektrik iletim hattı kuruyor

ADDİS ABABA (AA) - Sudan, Etiyopya'da inşa edilen Rönesans Barajı'ndan elektrik alabilmek için "devasa uzunlukta" bir elektrik iletim hattı inşa etmeye hazırlanıyor.

Etiyopyalı ve Sudanlı su uzmanları heyetinin Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da gerçekleştirdiği istişare toplantısında AA muhabirine açıklama yapan Sudan Elektrik ve Su Kaynakları Bakanı Mutaz Musa Abdullah, Etiyopya'dan Sudan'a yaklaşık 3 bin megavat elektrik taşıyabilecek bir elektrik hattı inşasının hazırlıklarına başlandığını söyledi.

Şu anda Etiyopya'dan 200 megavat elektrik ithal ettiklerini, baraj inşasıyla bu rakamın yukarıya çıkmasını istediklerini ifade eden Abdullah, Sudan sınırına 25 kilometre uzaklıktaki baraj inşasını ziyaret edeceğini bildirdi.


- Afrika'nın en büyük hidroelektrik santrali


Toplantıdaki Etiyopya heyetine başkanlık eden Etiyopya Su, Sulama ve Enerji Bakanı Motuma Mekassa da baraj inşasının yarısından fazlasının tamamlandığını, ilerleyen dönemde çalışmalara hız verileceğini söyledi.

2017 yılında bitirilmesi planlanan Rönesans Barajı'nın, Afrika'nın en büyük hidroelektrik santrali olacağı belirtiliyor. Barajın tamamlandıktan sonra yaklaşık 6 bin megavatlık elektrik üretmesi öngörülüyor. Etiyopya’nın enerji ithalatına olan bağımlılığını önemli ölçüde azaltacak olan projenin maliyetinin yaklaşık 4,8 milyar dolar olduğu bildirildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :