Sudan Doktorlar Komitesi:

Sudan Doktorlar Komitesi:

"Hızlı Destek Kuvvetleri'nin göstericilere müdahalesinde 7'si mermiyle 14 kişi yaralandı"

HARTUM (AA) - Sudan'da ordu bünyesindeki Hızlı Destek Kuvvetleri'nin, ordunun başkentteki genel karargahı yakınına çıkan yollardaki barikatları kaldırma girişimi sırasında göstericilere açtığı ateşte 14 kişinin yaralandığı bildirildi.

Muhalif Sudan Doktorlar Komitesi'nden yapılan yazılı açıklamada, "Hızlı Destek Kuvvetleri'nin ordunun genel karargahı yakınındaki göstericilere müdahalesinde 7'si mermiyle 14 kişi yaralandı." ifadesi kullanıldı.

Sudan Doktorlar Komitesi'nden pazartesi yapılan yazılı açıklamada da kimliği henüz belirlenemeyen kişilerin gösterilerin odağındaki ordu karargahı önündeki göstericilere silahlı ve sopalı saldırısı sonucu biri subay 6 kişinin yaşamını yitirdiği belirtilmişti. Komite, bu saldırıdan da Hızlı Destek Kuvvetlerini sorumlu tutmuştu.

Askeri Geçiş Konseyi'nden yapılan açıklamada ise ordu karargahı önündeki saldırıda biri subay toplam 4 askerin hayatını kaybettiği ifade edilmişti.

"Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri ile ulaşılan sonuçlardan rahatsız olan kesimler olduğu" kaydedilen açıklamada, bu kesimlerin anlaşmaya engel olmak için uğraştıkları ve ülkeyi karanlık bir tünele sokmak istedikleri değerlendirmesi yer almıştı.

Açıklamada, bu kesimlere bağlı grupların, göstericilerin oturma eylemi yaptığı yer ile bazı bölgelere girerek daha önceden planlı olarak olayların tırmanması çağrısında bulunduğu ve ateş açtıkları dile getirilmişti. Açıklamada, olayda çok sayıda yaralının olduğu ifade edilmişti.

Askeri Geçiş Konseyi, karşılıklı ciddiyetsizlik ve oyalama suçlamalarıyla müzakerelerin bitme noktasına geldiği bir haftalık sürecin ardından pazartesi, ÖDBG ile yönetim yapıları ve geçici otorite konusunda anlaşmaya varıldığını, salı günü de yönetime katılım oranları ve geçiş dönemi süresine ilişkin konuların ele alınması için bir araya gelineceğini açıklamıştı.

Sudan'da Askeri Konsey ile muhalefetin çatı oluşumu Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri evvelki gece (ÖDBG), geçiş sürecindeki devlet başkanlığı, parlamento ve kabinenin yapıları konusunda uzlaşmış, 3 yıllık geçiş sürecinin ardından genel seçimlere gidilmesi kararlaştırılmıştı.

ÖDBG, geçiş sürecinde sivillerin ağırlıkta olduğu bir devlet başkanlığı konseyi, geçici bir kabine ve parlamento kurulmasını talep ediyor, askerle geçici otoritenin yapısı ve temsil oranları konusunda anlaşamıyordu.

Sudan'da 19 Aralık'ta ekonomik kriz sebebiyle başlayan gösterilerin, hızla başkent Hartum ve ülke genelinde rejim karşıtlığına dönüşmesinin ardından ordunun 11 Nisan'da yönetime el koyduğunu açıklamasıyla 30 yıllık Ömer el-Beşir dönemi sona ermişti.

Binlerce Sudanlı, yönetimin sivillere devri ve eski rejimin tüm sembol isimleri ve kurumlarının tasfiyesi talebiyle 6 Nisan’dan bu yana başkentte ordunun ana karargahı önünde gösterilerini sürdürüyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :