Sudan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hamid Denizli'de

Sudan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hamid Denizli'de

Sudan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hamid: - "Nasıl Avrupa için Türkiye bir kapı ise Sudan da Afrika'ya giriş için bir kapı. Dolayısıyla Sudan üzerinden Afrika'nın tamamına Türkiye girebilir"

DENİZLİ (AA) - Sudan Cumhurbaşkanı Yardımcısı İbrahim Mahmud Hamid, "Nasıl Avrupa için Türkiye bir kapı ise Sudan da Afrika'ya giriş için bir kapı. Dolayısıyla Sudan üzerinden Afrika'nın tamamına Türkiye girebilir" dedi.

Denizli Ticaret Odası'nda iş adamlarıyla bir araya gelen Sudan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hamid, Türkiye'de olmaktan mutlu olduğunu belirterek, "Modern anlamda Sudan devletini kuran Türklerdir, Osmanlıdır diyebiliriz. Mesela, 18. yüzyılda telefon, telgraf sizinle beraber girdi, modern ziraati yine ülkemiz sizin sayenizde tanıdı." diye konuştu.

Türkiye'nin küresel anlamda bir liderliğinin bulunduğunu kaydeden Hamid, Türkiye'de yaşanan herhangi bir sıkıntının kendilerini de etkilediğini, başka ülkelerdeki güven ortamının Türkiye'deki güven ortamına bağlı olduğunu aktardı.

İki ülke arasındaki ekonomik fırsatlara değinen Hamid, şunları kaydetti:

"Bu fırsatlar hayal edilenden daha yüksek. Türkiye'de finans var, teknoloji var, tecrübe var. Sudan'da ise dünya ölçeğinde hiçbir ülkede olmayacak kadar kaynak var. Ziraat alanında hem su kaynakları hem de kullanılabilir toprak ölçüsü anlamında dünyada 4. sırada. Gördüğümüz kadarıyla önümüzdeki süreçte değerlendirilen husus bir gıda krizidir. Bir çok Arap ülkesi ve Afrika'daki büyük şirketlerle Avrupa ölçeğindeki dünyadaki birçok şirket, gıda ve ziraat alanında Sudan'da iş yapmak istiyorlar."

Sudan'ın yer altı kaynaklarına da dikkati çeken Hamid, "Maden alanında mesela çok zengin altın madeni var. Kızıldeniz'in en uzun sahilleri bize ait. Sahillerimiz Afrika pazarı için en önemli lojistik merkezlerden birisi konumunda. Gümrüksüz olarak bir Türk malının Sudan'da üretilip o bölgelere pazarlanması büyük bir anlam ifade ediyor. Nasıl Avrupa için Türkiye bir kapı ise Sudan da Afrika'ya giriş için bir kapı. Dolayısıyla Sudan üzerinden Afrika'nın tamamına Türkiye girebilir." ifadelerini kullandı.

Hamid, Türk şirketleriyle çalışma konusunda ellerinden gelen her türlü imkanı sağlayacaklarını ve bu konuda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile de konuyu görüştüklerini ifade etti.

15 Temmuz darbe girişimine de değinen Hamid, şöyle devam etti:

"Sizler burada darbe girişiminin mücadelesini yaparken Sudan'da hiç kimse hayırlı bir haber, yani darbenin başarısız olduğu haberi gelinceye kadar kafasını yastığa koymadı. Sabahlara kadar Türkiye'den gelecek haberleri beklediler. Biz resmi olarak hükümet olarak halk olarak bütün alanlarımızla Türkiye'nin istikrarını kendi istikrarımız olarak görüyoruz. Türkiye'nin istikrarını bozacak her türlü hareketin ve girişimin bize yapılmış olduğunu kabul ediyoruz. Aynı zamanda son zafer, demokratik zafer kabul edilebilecek anayasa değişimi neticesinden dolayı da yine Türk halkını kutlamak istiyorum."

- "Hem Sudan kalkınacak hem Türkiye büyüyecek"

AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin de gelecek günlerde Sudan gezisi planladıklarını söyledi.

Tin, sadece Batı'nın değil Afrika ülkelerinin de yatırımlar konusunda verimli olduğunu belirterek, "Dünya nüfusunun beşte biri Afrika'dadır. Dolayısıyla teknoloji olarak, sanayi ve ticari olarak Türkiye'nin üstünlüğü var" şeklinde konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı