Suç bilimleri uzmanından internet uyarısı

Suç bilimleri uzmanından internet uyarısı

Suç Bilimleri Uzmanı polis memuru Altun:

ANTALYA (AA) - Suç Bilimleri Uzmanı polis memuru İsa Altun, sosyal medyada çok sayıda pedofili olduğunu belirterek, "Bunlar içerisinde tahsilli, kariyeri, tanınırlığı olan insanlar da çok. O nedenle çocuklarınızın sosyal medyada tanımadığı kişilerle iletişim kurmasına izin vermeyin" dedi.

Türk Ekonomi Bankası (TEB) ve antivirüs yazılım şirketi ESET tarafından ortaklaşa organize edilen "Kurumsal Bilgi Güvenliği Toplantıları"nın ikincisi Antalya'da yapıldı.

Bir otelde düzenlenen toplantıda konuşan Bakırköy Adliyesi'nde görevli Suç Bilimleri Uzmanı polis memuru İsa Altun, bilişim suçlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Bilişim suçlarıyla ilgili adliyeye intikal eden suçların ana odağında çocuklar ve kadınlar olduğunu kaydeden Altun, en çok mağdur olan kesimin de yine çocuklar ve kadınlar olduğunu söyledi.

Sosyal medyada çok sayıda pedofili hastası olduğunu kaydeden Altun, "Bunlar içerisinde tahsilli, kariyeri, tanınırlığı olan insanlar da çok. O nedenle çocuklarınızın sosyal medyada tanımadığı kişilerle iletişim kurmasına izin vermeyin. Çocuk kendi yaşında biriyle konuştuğunu zannediyor, ama o aslında bir pedofili ile konuşuyor olabilir" diye konuştu.

Bir porno sitesi tıklandığı anda IP numarasının (Internet Protocol Address) anında düştüğünü belirten Altun, "Ertesi gün bakmışsınız kapınızı siber suçlardan bir görevli çalmış. Bu konuda adliye koridorlarını aşındıran çok sayıda saygın insan var" dedi.

İnternet üzerinden evlilik sitelerine üye olan kişileri uyaran Altun, bu tür sitelerin hackerlar tarafından sıkça takip edildiğini ve üyeleri, kimliğini deşifre edeceğini söyleyerek tehdit eden ve para isteyen kişiler bulunduğunu söyledi.

Çocukların internetle ilgili bilgilendirilmesi gerektiğini ifade eden Altun, okullarda bilişim güvenliği derslerinin verilmesi gerektiğini dile getirdi.

- "Bir değil birkaç defa düşünün"

Günümüzde en büyük tehlikelerden birinin sosyal medya olduğunu kaydeden İsa Altun, sosyal medyada fotoğraf, karikatür yayımlarken, biriyle ilgili yorum yaparken çok dikkatli olmak gerektiğini de vurguladı.

Altun, "Gezi olaylarında çok oldu. Şahıs IP numarası belli olmasın diye bir internet kafeye gidip tweet atıyor. Bunlar bazı kişi kuruluş ve hukukçular tarafından takip ediliyor. Kim kime hakaret ediliyorsa dosyalanıyor ve suç duyurusunda bulunuluyor. Sosyal medyada biri hakkında yorum yaparken bir değil birkaç defa düşünün" dedi.

Altun, 13 yaşın altındaki çocuklara sosyal medyada sayfa açılmamasında da büyük fayda olduğunu kaydetti.

-  "BTK'dan üzerinizden hat alınıp alınmadığını kontrol edin"

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumundan (BTK) kişilerin üstünden telefon hattı alınıp alınmadığının da mutlaka tespit edilmesi gerektiğini söyleyen Altun, "Sizim kimlik numaranızla biri hat almışsa mağdur olabilirsiniz. BTK'ya ayda bir girin üzerinize hat alınıp alınmadığını kontrol edin" uyarısında bulundu.

İnternetin bir okyanus olduğunu ve okyanus içinde her türlü canlının bulunduğunu söyleyen Altun, sadece kendisinin 631 sitede uyuşturucu satıldığını tespit ettiğini kaydetti. 

Bir çocuğun internette 2 saatten fazla vakit geçirmesine izin verilmemesi gerektiğini, aksi halde çocuklarda dürtü bozukluğu ve bağımlılık meydana gelebileceğini belirten Altun, şöyle konuştu:

 "Şu anda 26 çocuğumuz AMATEM'de internet bağımlılığı tedavisi görüyor. 2 saatten sonrası zarar. Bir de internet çocukların odasından acilen kaldırılmalı, oturma odalarına konulmalı. Hatta bilgisayarınıza casus programı yükletin. O çocuk arama motorlarında hangi kelimeleri aramış takip edin."

- Bir yılda 550 milyon saldırı

Toplantıda konuşan ESET Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Alev Akkoyunlu da dijital dünyadaki güvenlik riskleri ve çözümleri konusunda bilgi verdi.

2014 yılında internet üzerinden yaklaşık 550 milyon saldırı gerçekleştiğini kaydeden Akkoyunlu, bu rakamın her yıl 100-200 milyon arasında artış gösterdiğini bildirdi.

Bilgisayar ve mobil cihazlardan bağlanılan ortak Wi-Fi alanlarına dikkat edilmesi gerektiğini kaydeden Akkoyunlu, şöyle konuştu:

"Özellikle Antalya bölgesinde neredeyse tüm oteller, misafirlerine kablosuz ağların keyfini sunuyor. Ancak bu halka açık ağlar, amaçlarına ulaşmak için her yolu deneyen dijital dolandırıcılar için birer cazibe alanı. Çünkü kablosuz ağlara müdahale edilip edilmediğini söylemek zordur."

Firma ve kişilerin kişisel bilgisayarları için güçlü şifreler kullanmaları gerektiğini ifade eden Akkoyunlu, "123456"nın dünyada en çok kullanılan şifre olduğunu söyledi.

TEB İnternet ve Mobil Bankacılık Yöneticisi Gülşah Çavuşovalı da finansal dünyada özellikle son dönemde internet ve mobil bankacılığın öneminin giderek arttığını ve önümüzdeki dönemde daha da artacağını kaydetti.

 

Kaynak:Haber Kaynağı