Su tasarrufuna atıksu arıtma katkısı

Su tasarrufuna atıksu arıtma katkısı

Konya Teknik Üniversitesi ve Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü ortaklığıyla düzenlenen Atıksu Arıtma Tesislerinde Mikrokirleticiler Çalıştayı’nda su tasarrufunun önemine işaret edildi.

TÜBİTAK tarafından desteklenen, Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü ve Konya Teknik Üniversitesi’nin katkı sunduğu Atıksu Arıtma Tesislerinde Mikrokirleticiler Çalıştayı Halil Cin Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Çalıştaya Konya Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Babür Özçelik, KOSKİ Genel Müdürü Ercan Uslu, Konya Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ferruh Yıldız, Tarım ve Orman Bakanlığı Su yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Dr. Yakup Karaaslan katılırken, koordinatörlüğü Konya Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilgehan Nas yaptı.

su-tasarrufuna-atiksu--(1)-001.jpg

ÖZÇELİK: KURAKLIĞA KARŞI ATIKSUYU TEKRAR KULLANMALIYIZ

Açılış konuşmasını yapan Konya Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Babür Özçelik,  su kaynaklarının sınırlı varlığı dolayısıyla atıksu arıtımının önemine işaret ederek, “Atıksuların yeniden kullanımında mikrokirleticilerin tayin edilmesi,  dejarj standartlarının ve arıtma sistemlerinin geliştirilmesi önem arz etmektedir. Zira su içerisindeki mikrokirleticilerin varlığı ve dirençli yapıları, bu suların yeniden kullanımını sınırlandırmaktadır. Kuraklığın yaygınlaşması ve su kaynaklarının giderek yok olması bunu elzem kılmaktadır” diye konuştu.

su-tasarrufuna-atiksu--ercan-uslu.jpg

USLU: BU ÇALIŞMALARI DAHA DA İLERİ TAŞIYACAĞIZ

Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürü Ercan Uslu, çalışmanın hayırlı olmasını dilerken şu ifadelere yer verdi: “Yaşanan kuraklık, iklim değişikliği gibi sebeplerden dolayı atıksuların arıtılması, geri kazanımı ve yeniden kullanımı oldukça önem kazanmıştır. Ancak, atıksu içerisindeki mikrokirleticilerin varlığı ve dirençli yapıları arıtılmış atıksuların yeniden kullanımını sınırlandırmaktadır. Bu sebeple atık suların yeniden kullanımında mikrokirleticilerin tespiti ve arıtım proseslerinin araştırılması gerekmektedir. Son yıllarda su çerçeve direktifi kapsamında hızla yapılan çalışmalara paralel olarak arıtılmış kentsel atık suların yeniden kullanılabilmesi amacıyla mikrokirleticilerin varlığının tespiti ve kontrolüne yönelik teknolojik çözümlerin geliştirilmesi çalışmalarına hız verilmiştir. Bu yeni bir çalışma alanı bizim için. Yeni bir üniversite olan Konya Teknik Üniversitesi’yle birlikte inşallah bu çalışmaları daha ileriye taşıyacağımıza inanıyorum. Bu vesileyle mikrokirleticiler konusunda Türkiye’nin en kapsamlı çalışmasını gerçekleştiren Prof. Dr. Bilgehan Nas ve ekibindeki değerli akademisyenleri kutluyorum.”

NAS: ATIKSU ARITMA TESİSLERİNİN PERFORMANSI ÖLÇÜLECEK

Proje yürütücü ve çalıştay koordinatörü olarak söz alan Prof. Dr. Bilgehan Nas da, atıksulardaki mikrokirleticilerin tespit edilmesi için standart yöntemlerin uygulanması ya da ölçüm tekniklerinin geliştirilmesi, bu kirleticilerin farklı arıtma proseslerindeki akıbetlerinin araştırılmasını amaçladıklarını belirterek,  Konya Kentsel Atıksu Arıtma Tesisi’nin ünitelerinin ve mor şebekenin bu kirleticilerinin giderimi açısından performansının değerlendirilmesi, elde edilen verilere bağlı olarak da  teknolojik çözümler üretilmesinin planlandığını kaydetti.

Açılış konuşmalarının ardından oturumlar başladı. İlk oturumda Dr. Yakup Karaaslan, Prof. Dr. Bilgehan Nas, Doç. Dr. Hüsamettin Vatansev, ikinci oturumda Prof. Dr. Ülkü Yetiş, Prof. Dr. Gülsüm Yılmaz, Dr. Serdar Koyuncu, Mehmet Emin Argun, Esra Yel, Meryem Kara, Saliha Dinç, Havva Ateş, Taylan Dolu, A. Hümeyra Kaplan, K. Batuhan Nas, Yasemin Kaya, Z. Beril Özçelep, İlda Vergili, üçüncü oturumda ise Doç. Dr. Oktay Özkan, Dr. İbrahim Uyanık ve Mehmet Akkuş katılımcıları bilgilendirdi.

su-tasarrufuna-atiksu--ferruh-yildiz.jpg