Su Kayıp ve Kaçakları Türkiye Forumu

Su Kayıp ve Kaçakları Türkiye Forumu

AKATED Başkanı Torun:

İSTANBUL (AA) - Altyapı ve Kazısız Teknolojiler Derneği (AKATED) Başkanı Yasin Torun, İstanbul'da 28-29 Ağustos'ta düzenlenecek Su Kayıp ve Kaçakları Türkiye Forumu'nun ülke için hayati önem taşıyan bir konuya işaret edeceğini belirterek, "Su kaybının sadece diş fırçalarken açık kalan musluktan kaynaklanmadığını göstereceğiz" ifadelerini kullandı. 

Torun, yaptığı yazılı açıklamada, 8 Mayıs 2014'te yürürlüğe giren "İçme Suyu Temin ve Dağıtım Sistemlerindeki Su Kayıplarının Kontrolü Yönetmeliği"nin, su kaynaklarının korunması, verimliliğin arttırılması ve iktisatlı şekilde kullanılması açısından önemli yasal düzenleme olduğunu bildirdi.

Yönetmeliğin yüksek miktarda su kaybının kabul edilebilir seviyelere çekilebilmesi için altyapı yatırımları ile kontrol ve izleme sistemlerine ağırlık verilmesine dair usul ve esasları içerdiğini belirten Torun, açıklamasında şunları kaydetti:

"Yasal düzenlemenin peşi sıra Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğünce sürdürülen çalışmalar, düzenlenen etkinliklerle de güçlendiriliyor. Bu etkinliklerden Su Yönetimi Genel Müdürlüğünün destekleriyle AKATED tarafından düzenlenen ve bu alanda tek olan 'Su Kayıp ve Kaçakları Türkiye Forumu' 30 büyükşehir belediyesine bağlı tüm Su ve Kanalizasyon İdarelerinin Genel Müdürlerinin bir araya geleceği özel bir oturuma sahne olacak."

Türkiye'de kişi başına düşen su miktarının son yirmi yıl içerisinde 4 bin metreküpten bin 300 metreküpe gerilediğine dikkati çeken AKATED Başkanı Torun, bireysel tüketici tasarruflarının suyun verimli kullanılmasında sanıldığı kadar büyük etkisinin olmadığının altını çizdi.

TÜİK verilerine göre, 2012'de belediyelerce içme ve kullanma suyu şebekesi ile dağıtılmak üzere 4,9 milyar metreküp su çekildiğini ancak bu suyun 2 milyar metreküpten fazlasının nihai kullanıcıya ulaşmadan kaybolduğunu söyleyen Torun, altyapı ve takip eksiklikleri nedeniyle fiziki su kayıplarının yaşandığını savundu. .

Tüketici sayacına ulaşana kadarki altyapı boru ve bağlantılarında meydana gelen kırık, çatlak, bağlantı hataları sebebyle oluşan su kaçaklarının fiziki su kaybı olarak adlandırıldığını ve bu nedenle sorunun engellemesinde hedef kitlenin belediyeler olması gerektiğini anlatan Torun, altyapılardaki iyileştirmelerle önemli oranda su kayıplarının önüne geçilebileceğini kaydetti.

Ancak bu şekilde son tüketici olan vatandaşların da faturalarının azalabileceğini belirten Torun, "28-29 Ağustos'ta İstanbul'da Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneğinin   (SÜT-D) de destekleriyle düzenlenecek Su Kayıp ve Kaçakları Türkiye Forumu'nun, ülkemiz için hayati önem taşıyan bir konuya işaret edecek. Su kaybının sadece diş fırçalarken açık kalan musluktan kaynaklanmadığını göstereceğiz" değrlendirmesinde bulundu. 

Belediyelere belirli bir süre içerisinde su kayıp ve kaçaklarını azaltma zorunluluğu getiren yönetmelik doğrultusunda yapılacak altyapı yatırımlarının kısa sürede kendini amorti eden harcamalar olacağını ifade eden Torun, yüksek su faturalarına kaynaktan tüketiciye ulaşana kadarki su kayıplarının neden olduğunu anlattı.

Tüm su idarelerinin sürece uyum sağlaması adına İstanbul’da gerçekleştirilecek Su Kayıp ve Kaçakları Forumu'nun önemini vurgulayan Yasin Torun, özel sektörün, belediyelerin su idarelerinin ve üniversitelerin bir araya geleceği forumda kayıp ve kaçaklar ile mücadele sürecinde belediyeler ve su idarelerinin yapmaları gereken ciddi yatırımların planlanacağını belirtti.

Kaynak:Haber Kaynağı