Strazburg'da "Filistin'in başkenti Kudüs'e destek" gösterisi

Strazburg'da "Filistin'in başkenti Kudüs'e destek" gösterisi

Fransa'nın Strazburg kentinde Filistin direnişinin sembolü haline gelen Fevzi el-Cuneydi adına kurulan kolektif, ABD Başkanı Trump'ın "Kudüs kararına" karşı "Filistin'in başkenti Kudüs'e destek" mitingi düzenledi

STRAZBURG (AA) - Fransa'nın Strazburg kentinde ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıma kararını protesto eden yaklaşık 2 bin kişi, "Filistin'in başkenti Kudüs'e destek" mitingi düzenledi.

İsrail askerleri tarafından gözleri bağlı şekilde götürülürken çekilen fotoğrafıyla Kudüs direnişinin sembolü olan 16 yaşındaki Fevzi el-Cuneydi’nin adı verilen kolektif, Strazburg Gar Meydanı'nda "Filistin'in başkenti Kudüs'e destek ve Trump'ın kararını protesto etmek" üzere miting yaptı.

Yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı mitingin, Strazburg ve çevresinde bulunan, aralarında Cojep, UETD Alsace, Mevlevi Cevheri, Al Andalous, Abyssinie ve La Cigogne Humanitaire derneklerinin de olduğu 13 sivil toplum kuruluşu tarafından desteklendiği belirtildi.

"Kudüs Filistin'in başkentidir", "Biz Kudüs'ün muhafızlarıyız", "Kudüs'e sahip çıkın" şeklinde sloganların atıldığı mitingde konuşma yapan Cojep France Başkanı Kadir Güzle, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a Kudüs'ün statüsü hakkındaki kararı tanımama ve Filistin'e destek verme çağrısı yaptı.

Türk, Fransız, Filistin, Cezayir, Tunus ve çok sayıda ülkenin bayraklarıyla meydanı dolduran göstericiler, Kudüs'e destek sloganları eşliğinde şarkılar söylerken, Fevzi el-Cuneydi Kolektifi tarafından hazırlanan basın bildirisi okundu.

ABD'nin bu kararla Filistin ve İsrail arasındaki barış görüşmelerindeki ara buluculuk rolünü kaybettiği belirtilen bildiride, "Donald Trump'ın bu sorumsuz kararı, uluslararası toplumun tümü tarafından açık bir şekilde kınanmıştır." ifadelerine yer verildi.

Bildiride ayrıca Fevzi el-Cuneydi Kolektifini oluşturan dernekler ve Strazburg halkının, ABD yönetiminden, uluslararası hukuka aykırı bu kararı geri çekmesi çağrısında bulunuldu.

Filistin halkının işgale ve işgalcilere karşı mücadelesinde yalnız olmadığını dile getiren Abyssinie Derneği Temsilcisi Leila Sihabi, yaptığı konuşmada, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun pazar günü Fransa Cumhurbaşkanı Macron tarafından Elysee Sarayı'nda ağırlanmasını da eleştirdi.

"Netanyahu'nun yeri Elysee Sarayı değil, Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesidir." diyen Sihabi, ayrıca 23 Ağustos'tan beri İsrail hapishanelerinde tutulan Fransız vatandaşı avukat Salah Hamouri'nin derhal serbest bırakılmasını istedi.

Mitingde dinletilen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kudüs hakkındaki sözleri de katılımcılar tarafından uzun süre alkışlandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :