"Stoltenberg'in açıklamasının zamanlaması ve tonu önemli"

"Stoltenberg'in açıklamasının zamanlaması ve tonu önemli"

İstinye Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Caşın:- "(NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'in açıklaması) Açıklamanın zamanlaması ve tonu çok önemli. Manası çok yüksek bir açıklama. NATO ittifakı içerisinde Türkiye kadar başka bir dev

İSTANBUL (AA) - ETEM GEYLAN- İstinye Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in "NATO müttefiklerinden hiçbir tanesi Türkiye'den daha fazla terör saldırıları mağduru olmadı" yönündeki açıklamasının zamanlaması ve içeriğinin çok önemli olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın, AA muhabirine, NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'in, Brüksel'de düzenlenen NATO Savunma Bakanları Toplantısı öncesi basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin bazı meşru güvenlik kaygıları var. NATO müttefiklerinden hiçbir tanesi Türkiye'den daha fazla terör saldırıları mağduru olmadı. Ama biz Türkiye'nin buna orantılı ve ölçülü bir biçimde karşılık vermesini bekliyoruz" yönündeki ifadelerini değerlendirdi.

Açıklamanın zamanlaması ve tonunun çok önemli olduğunu kaydeden Prof. Dr. Caşın, "Manası çok yüksek bir açıklama. NATO ittifakı içerisinde Türkiye kadar başka bir devletin terör saldırısına maruz kalmadığını ifade etmesinin çok önemli olduğunu düşünüyorum. İkinci bir husus olarak da NATO'nun Türkiye'nin bu endişeleri çözme hakkını desteklemesi çok önemli. Genel Sekreter'in de belirttiği gibi Türk Ordusu bir işgal ordusu olmadığı gibi hukuku ve savaş kurallarını iyi bilen bir ordu olarak kullandığı kuvvetin teröristlere karşı olduğunu, orantılı ve ölçülü bir kuvvet kullanımından yana olduğunu NATO müttefiklerimiz bilmektedir. Bunu Bosna'da, Kosova'da da görev aldığı Libya'da, Afganistan'da Türkiye ispat etmiştir." diye konuştu.

Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin çok ciddi bir yol ayrımına geldiğini ve ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ın ziyaretinin bu aşamada çok önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Caşın, Türkiye'nin NATO için önemine de dikkati çekti, Caşın, "Bu kriz çözülmezse, NATO'nun güney kanadının çökeceğini söyleyebiliriz." dedi.

ABD Ulusal İstihbarat Direktörü (DNI) Daniel Coats tarafından ABD Kongresi'ne sunulan "ABD İstihbarat Topluluğunun Dünya Genelinde Tehditler Değerlendirmesi" raporunda YPG'nin "PKK'nın Suriye'deki milis gücü olduğu" bilgisi ile ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatının (CIA) internet sitesindeki son güncellemede, PYD'nin "Suriye'deki yabancı kaynaklı terör örgütleri" arasında gösterilmesinin de önemli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Caşın, bunun, ABD'de aklıselim seslerin mevcut olduğunu gösterdiğini söyledi.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'in açıklamasının Türkiye'yi rahatlattığını aktaran Prof. Dr. Caşın, "Açıklamasını dostlukla destekliyorum. Doğru bir zamanlamadır ve aynı tonu Sayın Tillerson'dan da Türk milletinin beklediğini bir akademisyen Türk vatandaş olarak söylemek isterim." ifadelerini kullandı.

- "NATO'dan vazgeçme fikri için şu an erken"

Orta Doğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Uysal da NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in NATO'yu temsil ettiğini ancak ABD'nin NATO'nun ruhuna uymayacak şekilde hareket edebildiğini belirtti.

ABD'nin ve bazı üye ülkelerin NATO'ya ve ikili anlaşmalara aykırı şekilde Türkiye'nin milli güvenliğini tehdit oluşturacak eylemlerde bulunabildiğine dikkati çeken Prof. Dr. Uysal, "NATO güçlü bir kamp. NATO'dan vazgeçme fikri için şu an erken. Bu ülkelerde demokratik bir yapı olduğu için kamuoyları önemli. Stoltenberg gibi isimlerle siyasilerle diyaloğu ve baskıyı sıcak tutmak gerekiyor." ifadelerini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :