STK'lardan IKBY'deki referandum tartışmalarına ortak tavır

STK'lardan IKBY'deki referandum tartışmalarına ortak tavır

KİK üyesi 8 sivil toplum kuruluşunun ortak açıklamasından:- "Mevcut ortamda yapılacak bir referandum, hem Irak halkı hem de bölgemiz açısından büyük riskler taşımaktadır ve yeni sorunlar doğuracaktır"- "Sınır komşumuzdaki bu referandum, Türkiye'nin ulusal

ANKARA (AA) - Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi (KİK) Türkiye kanadında yer alan 8 sivil toplum örgütü, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY) referandum tartışmalarına karşı ortak açıklama yaptı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nden (TOBB) yapılan açıklamada, Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi Türkiye kanadı üyeleri Hak İşçi Sendikalar Konfederasyonu (HAK-İŞ), Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen), Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK), Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu (Türkiye KAMU-SEN), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye Ziraat Odaları Birliğinin (TZOB), Irak’ın kuzeyinde 25 Eylül'de yapılması planlanan bağımsızlık referandumuyla ilgili ortak görüşleri paylaşıldı.

IKBY'nin ilan ettiği söz konusu referandumun, tek taraflı alınmış, uluslararası normlara aykırı, hukuki dayanaktan yoksun olduğu ifade edilen açıklamada, Türkiye'nin ve sağduyu sahibi pek çok ülkenin tüm uyarılarına rağmen IKBY'nin ısrarcı tutumu ve açıklamaların endişe verici olduğu belirtildi.

Mevcut ortamda yapılacak bir referandumun, hem Irak halkı hem de bölge açısından büyük riskler taşıdığına ve yeni sorunlar doğuracağına dikkat çekilen açıklamada, söz konusu referandumun bölgede zayıf olan istikrarı daha da bozacağı, daha büyük ve çok taraflı yeni uyuşmazlıklara hatta silahlı çatışmalara zemin hazırlayacağı vurgulandı. Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Komşumuz ve dostumuz Irak'ın toprak bütünlüğünü parçalamayı ve etnik kökene dayalı yeni bir yapıyı hedefleyen bu adımın, başta Kerkük'te olmak üzere, içinden çıkılmaz etnik ve mezhepsel çatışmalara sebebiyet vereceği açıktır. Kuzey Iraklı siyasetçilerin, kavgada hayır olmadığını, ayrılık ve bölünmeyle sonuç alınamayacağını görmelerini, hatalı yaklaşımlarından vazgeçmelerini temenni ediyoruz. Irak’ın kuzeyinde yeni huzursuzluklara yol açmayıp, tehlikeli maceralardan kaçınılmasını bekliyor, aklıselimin galip gelmesini diliyoruz. Irak'ın siyasi birliğini ve toprak bütünlüğünü tehlikeye düşürecek her adım, ülkemizi de doğrudan ilgilendirmektedir ve buna kayıtsız kalamayız. Sınır komşumuzdaki bu referandum, Türkiye’nin ulusal güvenliğine açık bir tehdittir. Devletimizin, Irak'ın toprak bütünlüğünün korunması yönündeki temel politikasını paylaşıyoruz. Milli Güvenlik Kurulunun (MGK) kararlarını, hükümetimizin ve Meclisimizin bu yönde atacağı adımları destekliyoruz. Tüm siyasi partilerimizden de aynı milli duyarlılığı görmenin, ülkemizin güvenliğini korumak açısından büyük önem taşıdığına inanıyoruz. 15 Temmuz hain darbe girişimine karşı ortaya koyduğumuz birlik ve beraberlik ruhunu yine milli bir meselede göstermemiz gerektiğini düşünüyoruz. Bizler de üzerimize düşen her görevi yapmayı hazırız."


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :