STK'lardan Halep'e destek açıklaması

STK'lardan Halep'e destek açıklaması

İSTANBUL (AA) - İstanbul'da bazı sivil toplum kuruşlarının temsilcileri, Halep'te yaşananları protesto etti.Pendik'te bir araya gelen 25 sivil toplum kuruluşu,...

İSTANBUL (AA) - İstanbul'da bazı sivil toplum kuruşlarının temsilcileri, Halep'te yaşananları protesto etti.

Pendik'te bir araya gelen 25 sivil toplum kuruluşu, Pendik Çarşı Camisi'nde kılınan cuma namazının ardından "katliamı durdurun Halep'e yol açın", "Pendik'ten Halep'e direnişe bin selam", "Katil Esed hesap verecek" şeklinde slogan attı.

Grup adına basın açıklaması yapan Mehmet Irız, Suriye'nin dünyanın gözü önünde yok edildiğini söyledi.

Ülkedeki iç savaşın 5'inci yılını geriden bıraktığını ifade eden Irız, kuşatma altına alınan bazı şehirlerde silahsız insanlara karşı hain saldırıların devam ettiğini belirterek, "Özellikle son birkaç aydır kuşatma altında yaşam mücadelesi veren Halep'teki sivil halk, sistematik bir soykırıma tabi tutuluyor. Savaştan önce 5 buçuk milyon insanın yaşadığı şehirde şimdi 350 bin insan var ve mevcut durumda onlar da öldürülmeye çalışılıyor. Rejim uçaklarının günün her saatinde saldırı gerçekleştirdiği Halep'te son 3 ayda gerçekleştirilen saldırıların bilançosu, katliamın boyutlarını gözler önüne sürüyor" dedi.

Son 3 ayda 8 bin 100 hava saldırısı yapıldığına dikkati çeken Irız, şöyle konuştu:

"Bunların 824'ü savaş suçu sayılan misket, fosfor ve napalm bombalarından oluşuyor. Bin 833 kişi şehit oldu. Bunların 502'si çocuk. 12 cami, 11 hastane, 8 pazar alanı, 5 fırın, 2 bin 300'den fazla ev hedef alındı. Ayrıca 4 kimyasal saldırı yapıldı."

Halep'te şu anda elektriklerin kesik olduğunu, hastanelerin hizmet vermediğini anlatan Irız, şehirde yaşanan kıyımın son bulmaması halinde, durumun dünyayı etkileyeceğini vurguladı.

Irız, Suriye'deki katliam, göç ve tahribin sorumluluğunun Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, İnsan Hakları İzleme Örgütü ve Arap Ligi üzerinde olduğunu ifade ederek, insani ve ahlaki görevini yapması için küresel ve bölgesel kuruluşlardan Birleşmiş Milletler'e baskı uygulamalarını talep etti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :