Steinmeier - Waszczykowski görüşmesi

Steinmeier - Waszczykowski görüşmesi

Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier:- "Almanya ve Polonya'nın ilişkileri geçmişte, şu an olduğu gibi iyi olmamıştı"

BERLİN (AA) - Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Almanya ve Polonya'nın ilişkilerinin şu anki seviyesini korumak istediğini dile getirerek, "Almanya ve Polonya'nın ilişkileri geçmişte, şu an olduğu gibi iyi olmamıştı" dedi.

Steinmeier ve Polonya Dışişleri Bakan Witold Waszczykowski, Federal Dışişleri Bakanlığındaki görüşmeleri öncesi açıklamalarda bulundu.

Waszczykowski'nin Polonya'da yeni kurulan hükümet sonrası Almanya'ya gerçekleştirdiği ziyaretten dolayı memnuniyet duyduğunu dile getiren Steinmeier, Almanya ve Polonya'nın Berlin Duvarı'nın yıkılması ve soğuk savaş sonrası kolay olmayan ve uzun bir yolu geride bıraktıklarını belirtti.

"'Almanya ve Polonya'nın ilişkileri geçmişte, şu an olduğu gibi iyi olmamıştı' dersem, abartmış olmam" ifadesini kullanan Steinmeier, iki ülkenin de bu durumu korumak istediğini vurguladı

Steinmeier, Almanya ve Polonya'nın gelecek yıl "komşuluk sözleşmesini" imzalamasının 25. yılını idrak edeceğini dile getirerek, 25. yıl şerefine iki ülke halklarının kutlamalar yapacağını ve hükumetlerin de üst düzey temaslarda bulunacağını belirtti.

Waszczykowski ise ziyaretinin iki ülke arasındaki kadim dostluğu daha da ileri götürmesini istediğini belirterek, Almanya ve Polonya'nın, hem NATO hem de AB üyesi olarak sınırları ötesindeki sorunların çözülmesi noktasında birlikte hareket etmeleri gerektiğini dile getirdi.

Polonya'nın doğusundaki sorunları da ele alacaklarını belirten Waszczykowski, Minsk Anlaşması'nın uygulamaları üzerinde de duracaklarını kaydetti.

Avrupa'da önemli bir sığınmacı kriziyle de karşı karşıya olduklarını hatırlatan Waszczykowski, bu konuda hakkında hangi önlemlerin alınması gerektiğini ve iki ülkenin birlikte neler yapabileceğini de görüşeceklerini belirtti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı