Steinmeier - Al Sani görüşmesi

Steinmeier - Al Sani görüşmesi

Katar Dışişleri Bakanı Al Sani:- “Irak hükümetinden Musul’daki sivillerin güvenliğini garanti altına almasını, herhangi bir mezhepçi grubun, geçmişte Felluce ve Tikrit’te yaşatılan vahşeti tekrarlamasına fırsat tanımamasını istiyoruz”

BERLİN (AA) – Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, “Irak hükümetinden Musul’daki sivillerin güvenliğini garanti altına almasını, herhangi bir mezhepçi grubun, geçmişte Felluce ve Tikrit’te yaşatılan vahşeti tekrarlamasına fırsat tanımamasını istiyoruz.” dedi.

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ile Berlin’de bir araya gelen Al Sani, düzenlenen ortak basın toplantısında, Musul operasyonu ve bölgedeki son gelişmeler hakkında açıklamalarda bulundu.

Geçmişte Irak’ın Felluce ve Tikrit şehirleri DEAŞ’tan temizlenirken mezhepçi gruplar tarafından Sünni Araplara eziyet edildiğine işaret eden Al Sani, benzer bir durumun Musul operasyonunda yaşanmaması gerektiğini vurguladı.

Musul’un, teröre karşı savaşta en önemli cephelerden biri olduğunu düşündüklerini söyleyen Al Sani, “Irak hükümetinden Musul’daki sivillerin güvenliğini garanti altına almasını, herhangi bir mezhepçi grubun, geçmişte Felluce ve Tikrit’te yaşatılan vahşeti tekrarlamasına fırsat tanımamasını istiyoruz.” şeklinde konuştu.

Berlin ziyareti öncesinde Paris’te Musul konulu uluslararası toplantıya katıldığını belirten Al Sani, burada video konferans aracılığıyla konuşma yapan Irak Başbakanı Haydar el-İbadi ile toplantıya katılan Irak Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi'nin bazı güvenceler verdiğini, bunların uygulanmasını beklediklerini ifade etti.

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier de yaptığı açıklamada, Katarlı mevkidaşıyla görüşmelerinde Irak’taki gelişmeleri, Suriye’deki ateşkes çabalarını ve bölgedeki diğer gelişmeleri ele alacaklarını kaydetti.

Yaptıkları yoğun girişimlere rağmen Suriye’de ateşkes konusunda bugüne kadar başarılı olamadıklarını söyleyen Steinmeier, çabalarını sürdüreceklerini, önceliklerinin uzun süredir kuşatma altında bulunun sivil halka yardım ulaştırabilmek olduğunu kaydetti.

Rusya’nın tutumunu eleştiren Steinmeier, Moskova’nın Halep’te geçici bir süre için hava operasyonlarını durdurmasının yeterli olmadığını vurgulayarak, uzun süreli bir ateşkesin sağlanması gerektiğini, siyasi çözüm çabalarının da ancak bu şekilde yeniden canlandırabileceğini söyledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :