"Standart dışı kovanda arı oğul veriyor bal azalıyor"

"Standart dışı kovanda arı oğul veriyor bal azalıyor"

Arı Kovanı İmalatçıları Derneği Genel Başkanı Şener: - "Kovanın standardı olmadığında bal verimi düşük oluyor. Yapılan araştırmalarda Türkiye genelinde bir kovandan 15-20 kilogram bal çıkıyor. Avrupa'da bir üretici kovan başına 70-80 kilogram bal alıyor"-

ESKİŞEHİR (AA) - DENİZ AÇIK - Arı Kovanı İmalatçıları Derneği Genel Başkanı Tahir Şener, "Kovanın standardı olmadığında bal verimi düşük oluyor. Yapılan araştırmalarda Türkiye genelinde bir kovandan 15-20 kilogram bal çıkıyor. Avrupa'da bir üretici kovan başına 70-80 kilogram bal alıyor." dedi.

Merkezi Eskişehir'de bulunan derneğin genel başkanı Şener, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 5 ay önce kurulan derneğin kısa zamanda Türkiye genelinde 60 üyeye ulaştığını belirterek, derneğin arıcılığın geleceği açısında da önemli olduğunu söyledi.

Türkiye'de arı kovanı konusunda bir standardın bulunmadığına dikkati çeken Şener, "Türkiye'yi arı kovanı üretimi konusunda Avrupa standartlarına uygun akreditasyon yapmak için girişimlerde bulunduk. Arıcıların yoğun desteğini alıyoruz. Ar kovanı üretimi konusundaki eksiklikleri gidermek için iyi şeyler yapacağız." diye konuştu.

Şener, arı kovanı standardı konusunda Türkiye'de çok farklı ölçülerin bulunduğunu vurguladı. Eskişehir'de bir standart yakalamak için titizlikle çalıştıklarını anlatan Şener, şöyle konuştu:

"Kovanın standardı 43,5 santimetreye 50,5 santimetre olmalıdır. Bu kovana 10 çıta sığıyor. Bu ölçülerde hiçbir sıkıntı yaşanmaz. Arı taşımada, aktarımlarda hiçbir sıkıntı olmaz, böylece arı da zarar görmez. Kovanda standart olmayınca arı sıkıştığı için oğul veriyor. Arı oğul verdiğinden bal verimi düşüyor. Herkesin kovan üretmesini istemiyoruz. Kovanı iki tahta olarak görmemek lazım. Arıcı aracılığını kovan imalatçısı da imalatını yapsın. Kovanın standardı olmadığında bal verimi düşük oluyor. Yapılan araştırmalarda Türkiye genelinde bir kovandan 15-20 kilogram bal çıkıyor. Avrupa'da bir üretici kovan başına 70-80 kilogram bal alıyor."

- "Ruhsatı bulunmayanlardan kovan almayın"

Şener, Türkiye'de çok güzel ve standarda uygun kovan yapanların bulunduğunu söyledi.

Arı üreticilerinin eski ve kullanılmış kovan satın almamaya özen göstermesi gerektiğinin altını çizen Şener, şunları kaydetti:

"Kovan alırken ölçüm yapılması gerekiyor. Kovanı iyi olması arının sağlığında en önemli etken. Bir kovanla 20 yıl çalışan var. Bu yanlış bir davranış şekli. Çünkü o kovanlarda bakteri ve mikrop bulunabiliyor. Kovanda fırınlı kereste kullanılmalıdır. Fırınsız olanlar bakteri üretimi yapıyor. Metal aksamı paslanmaz olmalıdır. Çıtanın kalitesi de önemli. Kovanı taşımak için gerekli tutamakların geniş olması gerekiyor. Yeni başlayan arkadaşlar polen tuzaklı kovan almalıdır. Kovan üretme ruhsatı bulunmayanlardan kovan alınmamalıdır."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :