Srebrenitsa soykırımının 21. yılı

Srebrenitsa soykırımının 21. yılı

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Eker:- "Tarihimizi, kültürümüzün ve dini değerlerimizin ortak olduğu bu coğrafyada bu tür katliamların yapıldığı bölgede gençlerimizin ve çocuklarımızın gelip burada bilgilenmesi hayırlı bir adım"

SARAY BOSNA (AA) – AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker, Srebrenitsa soykırımının 21. yılında, Eyüp Belediyesi tarafından düzenlenen tur programında Bosna Hersek’e gelen öğrencilerin olmasından mutluluk duyduğunu belirterek, "Tarihimizi, kültürümüzün ve dini değerlerimizin ortak olduğu bu coğrafyada bu tür katliamların yapıldığı bölgede gençlerimizin ve çocuklarımızın gelip burada bilgilenmesi hayırlı bir adım." dedi.

Bosna Hersek'e gelen Eyüplü yaklaşık 80 lise öğrencisi, Srebrenitsa soykırımında kayıp 127 kişinin cenaze törenine katıldı. Ailelerle bir araya gelen ve onların acılarını dinleyen öğrenciler, katliamda yakınlarını kaybedenlerin yanlarına giderek ellerini öptü. Onları teselli eden öğrenciler, Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın'la cenaze namazında saf tuttu. Cenaze töreni sonrası, öğrenciler Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Eker ile bir araya geldi.

Eker, Srebrenitsa soykırımını lanetlediğini belirterek, buranın insanlığın bağrına ve vicdanına kastedilmiş bir yer olduğunu söyledi. Geride kalan insanların daha fazla acı yaşamaları için katledilenlerin parçalanarak farklı yerlere dağıtıldığına dikkati çeken Eker, "Srebrenitsa’da hala kayıp olan binin üzerinde insan var. Bugün 127 kayıp cenaze bulunarak defnedildi. Bosna genelinde 8 bin civarında var. Bunların bulunması lazım." ifadelerini kullandı.

Birleşmiş Milletler sisteminin ne kadar yetersiz olduğunu da Srebrenitsa soykırımının gösterdiğini vurgulayan Eker, şunları kaydetti:

"Bu vahşi ve menfur, kurbanlarının sadece Müslüman ve Boşnak olduğu için katledildiği bu katliam, BM sisteminin ne kadar yetersiz ve insanları zalimlerden korumakta ne kadar kıfayetsiz olduğunu gösteriyor. İnsanlık bunun üzerine bir çözüm üretebilmeli. Bundan sonra benzersiz katliamların olmaması için." diye konuştu.

İstanbul'un Eyüp ilçesinde Srebrenitsa soykırımında hayatını kaybedenlerin cenaze törenlerine katılmak için Bosna Hersek'e gelen öğrencilerin olmasından mutluluk duyduğunu da dile getiren Eker, "Eyüp Belediye Başkanımız Remzi Aydın’ı çok tebrik ediyorum. Tarihimizin, kültürümüzün ve dini değerlerimizin ortak olduğu bu coğrafyada bu tür katliamların yapıldığı bölgede gençlerimizin ve çocuklarımızın gelip burada bilgilenmesi hayırlı bir adım." şeklinde konuştu.

- "Bugün bulunan 127 cenazenin defin işlemleri yapıldı"

Eyüp Belediye Başkanı Aydın da, çalışmaları yapmaya devam ettiklerini, bu coğrafyanın sadece ülkeyle sınırlı olmadığını, gençlerin bu coğrafyaları görüp tanımalarını istediklerini söyledi. Buradaki kültür ve yaşamla tarihsel ve kültürel bağlılığı gençlerin görüp hissetmelerini istediklerini kaydeden Aydın, bu sene 80 öğrenci ile geldiklerini belirtti. Srebrenitsa'da bir insanlık katliamını gördüklerini aktaran Aydın, şunları kaydetti:

"Bugün bulunan 127 cenazenin defin işlemleri yapıldı. Unutulmaması gereken bir olayı çocuklarımıza hissettirmeye çalışacağız. Çocuklarımız da heyecanlılar, insanın gerçekten cenazesini tam olarak görmenin bile lütuf olduğunu anlamış bulunuyoruz. 20 yılda sadece bacak kemiğine ulaşan ailelerin yakınlarını defnetmenin buruk mutluluğunu yaşıyorlar. Gönül ister ki bu tür dramlar bir daha yaşanmasın. Bu intikam değil bu sadece bundan sonraki yaşamımızda bu tür dramların ve insanlık dışı olayların yaşanmaması ve bunları engelleme adına bir bilinçlendirme çabası diyebiliriz."

Cenaze töreninin ardından öğrenciler Aydın'la katliamın yaşandığı eski akümülatör fabrikasını gezdi. Öğrenciler katliamın yapıldığı yere geldiklerini ve ailelerin acılarına ortak olduklarını belirtti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :