Srebrenitsa Soykırımı'nın 20. yılı

Srebrenitsa Soykırımı'nın 20. yılı

Avrupa'da, İkinci Dünya Savaşı'nın ardından yaşanan en büyük insanlık trajedisi olarak kabul edilen Srebrenitsa'daki soykırımın 20. yılında, 135 kurbanın cenazesi toprağa verilecek

SREBRENİTSA (AA) - Avrupa'da, İkinci Dünya Savaşı'nın ardından yaşanan en büyük insanlık trajedisi olarak kabul edilen ve 8 bin 372 Boşnak erkeğin katledildiği Srebrenitsa'daki soykırımın 20. yılında, Potoçari Anıt Mezarlığı'nda 135 kurbanın cenazesi toprağa verilecek.

Srebrenitsa Belediye Başkanı Çamil Durakoviç, anma törenleri organizasyon kurulunun toplantısının ardından yaptığı açıklamada, 11 Temmuz'da düzenlenecek toplu cenaze ve anma törenleri hakkında bilgi verdi.

Bu yılki törende, farklı toplu mezarlardan çıkarıldıktan sonra kimlik tespiti yapılan 135 soykırım kurbanının defnedileceğini söyleyen Durakoviç, defnedilecek kurbanların 18'inin öldürüldüklerinde 18 yaşından küçük olduğuna işaret etti.

Durakoviç, anma töreninin güvenliğini sağlamak için 2 bine yakın polisin görev alacağını belirterek, savaş döneminde Srebrenitsa'da komutanlık yapan ve Boşnaklar arasında "efsane komutan" olarak anılan Naser Oriç'in bu yılki cenaze törenine kendi isteği doğrultusunda katılmayacağını kaydetti.

Srebrenitsa Anneleri Derneği Başkanı Hatica Mehmedoviç de soykırım kurbanlarının gerektiği gibi defnedildiği günün, kurbanların aileleri için en önemli gün olduğuna dikkati çekerek, "Onların en sevdiklerinin yaşama hakkı yoktu, en azından onurlu bir şekilde defnedilme hakkı olsun" diye konuştu.

Srebrenitsa ve Jepa Anneleri Derneği Başkanı Munira Subaşiç ise o gün Srebrenitsa'ya gelmek isteyen tüm "iyi insanlara" kapılarının açık olduğunu söyledi.

Aralarında Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da bulunduğu çok sayıda devlet ve hükümet başkanının katılacağı tören için 600'den fazla basın mensubunun akredite edildiği bildirildi.

Potoçari Anıt Mezarlığı'nda defnedilen soykırım kurbanlarının sayısı 11 Temmuz'daki törenin ardından 6 bin 376'ya yükselecek.

 

- "Barış Yürüyüşü" 8 Temmuz'da başlayacak

 

Soykırımın 20. yılı anma etkinlikleri kapsamında, Srebrenitsa'nın 11 Temmuz 1995 tarihinde Sırp askerlerince işgal edilmesinin ardından soykırımdan kaçanların orman yolundan Sırpların kontrolü altında olmayan Tuzla'ya ulaşabilmek üzere geçtiği güzergahtaki üç günlük "Barış Yürüyüşü" 8 Temmuz'da farklı ülkelerden gelen binlerce kişinin katılımıyla başlayacak.

Nezuk kasabasından 8 Temmuz'da yola çıkacak katılımcılar, üç günlük yürüyüşün ardından 10 Temmuz'da Srebrenitsa'ya ulaşacak.

 

- Srebrenitsa'da ne oldu?

 

Bosna Savaşı sırasında, BM'nin "güvenli bölge" ilan ettiği Srebrenitsa, 11 Temmuz 1995'te Lahey'de davası devam eden Sırp komutan Ratko Miladiç'e bağlı Sırp birliklerince işgal edildi. İşgalin ardından BM bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, Sırplar'a teslim edildi. Kadın ve çocukların Boşnak askerlerin kontrolündeki bölgeye ulaşmasına izin veren Sırplar, Boşnak erkekleri ise ormanlık alanlarda, fabrikalarda, depolarda katletti.

Katledilen Boşnakların bedenleri toplu mezarlara gömüldü. Savaşın ardından kayıpları bulmak için başlatılan çalışmalarda, toplu mezarlarda cesetlerine ulaşılan kurbanlar, kimlik tespitinin ardından her yıl 11 Temmuz'da Potoçari Anıt Mezarlığı'nda düzenlenen törenle toprağa veriliyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı