"Srebrenitsa çiçeği kimliğimi temsil ediyor"

"Srebrenitsa çiçeği kimliğimi temsil ediyor"

Bosna Hersek'teki Sırp Cumhuriyeti entitesinin meclisindeki ilk başörtülü milletvekili olan ve katıldığı ilk meclis oturumunda yakasındaki Srebrenitsa çiçeği ile dikkati çeken Begija Smajic, meclis toplantılarına Srebrenitsa çiçeği ile katılmaya devam ede

Bosna Hersek'teki Sırp Cumhuriyeti (RS) entitesinin meclisindeki ilk başörtülü milletvekili olan ve ilk meclis oturumuna yakasında Srebrenitsa çiçeği ile katılan Begija Smajic, meclis toplantılarına Srebrenitsa soykırımının sembolü bu çiçekle gelmeye devam edeceğini söyledi.

Bosna Hersek'te 7 Ekim'de yapılan genel seçimlerde RS Halk Meclisine girmeye hak kazanan ve meclisin ilk başörtülü milletvekili olan Smajic, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1995 yılındaki Srebrenitsa soykırımından RS Meclisine uzanan hayat hikayesini anlattı.

Bosna Hersek'in doğusundaki Srebrenitsa'ya bağlı Grujicici köyünde doğan Smajic, 1992-1995 yılları arasında yaşanan savaşta terk etmek zorunda kaldığı Srebrenitsa'ya matematik ve fizik öğretmeni olarak döndüğünü söyledi.

İki çocuk annesi olan ve daha önce Srebrenitsa'da belediye meclis üyeliği de yapan Smajic, babasını 1995 yılındaki Srebrenitsa soykırımında kaybettiğini ve aradan 23 yıl geçmesine rağmen hala bedenine ulaşılamadığını ifade etti.

RS Halk Meclisinin ilk oturumunda başörtüsünün yanı sıra yakasına taktığı Srebrenitsa çiçeğiyle de dikkati çeken Smajic, Srebrenitsa'da yaşanan zulmün unutulmaması ve bir daha tekrarlanmaması adına bu çiçeği yakasında taşımaya devam edeceğini vurguladı.

Smajic, "Srebrenitsa çiçeği benim kimliğimi, soykırıma maruz kalan Boşnak halkını, Bosna Hersek'teki tüm Boşnakları ve Boşnaklara karşı soykırım suçu işlendiğini kabul edecek kadar cesur ve dürüst olan herkesi temsil ediyor." ifadelerini kullandı.

- Potoçari'de yaşıyor

Bugün eşi Senaid, oğulları Hasan ve Harun ile Srebrenitsa yakınındaki Potoçari'de yaşayan Begija Smajic, savaşın ardından annesi ve iki erkek kardeşi ile neden yeniden Srebrenitsa'ya döndüklerini şu sözlerle anlattı:

"Köyümüze dönmemizin dört nedeni vardı. İlki içimdeki Srebrenitsa sevgisi. İkincisi, soykırımda hayatta kalmayı başaranlar olarak katledilen yakınlarımıza karşı hissettiğimiz sorumluluk duygusu. Üçüncüsü bu ülkeye duyduğum sevgi ve artık savaş mağdurlarının kamplarda değil, kendi evlerinde yaşamaları düşüncesi. Yakılıp yıkılan köylerimizi yeniden ayağa kaldırınca, Bosna Hersek'i de savaştan önceki haline döndürebileceğimizi erken yaşta anladım. Son nedenim ise 1993'te elimizden alınanları geri almaktı."

Gelecek dört yıl boyunca RS Halk Meclisinde görev yapacak Smajic, bu entitedeki Boşnakların hakları için mücadele edeceğini vurgulayarak, RS sınırları içinde yaşayan Boşnakların temel insan haklarının kısıtlandığını ifade etti.

Smajic, RS ve komşu ülke Sırbistan'daki Sırp siyasetçilerin, tüm demokratik dünyanın kabul ettiği Srebrenitsa gerçeğini kabul etmediğini anımsatarak, "Sırp askerler ve polisler BM'nin güvenli bölge ilan ettiği Srebrenitsa'daki Boşnak sivillere karşı soykırım suçu işledi. Bu, savaş suçlularına verilen cezalarla da kanıtlandı. Srebrenitsa'daki soykırımın inkar edilmesi, soykırımın son aşamasıdır." ifadelerini kullandı.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :