Spora yatırım, geleceğe yatırım

Spora yatırım, geleceğe yatırım

Konya’da artan şehircilik hayatının yanında sporda da gelişmeleri gündeme getiren Konya Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Ömer Ersöz, yatırımları ve spordaki başarıları anlattı

Yıllardır Konya sporuna başarılı bir şekilde hizmet eden Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Ömer Ersöz ile bir araya geldik. Görüşlerini aldığımız Ersöz, Konya’nın artık spor şehri olduğuna dikkat çekerken, bunda en büyük payın Konyalı Başbakan Ahmet Davutoğlu, Müsteşar Faruk Özçelik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan’ın önemli rol oynadığını dile getirdi.

“OLİMPİYATLARI KALDIRACAK DÜZEYE GELDİK”
Spor branşlarındaki başarılarla seviyenin yükseltildiğini dile getiren Ömer Ersöz, “Gençlik olarak ayrı bir potansiyele sahibiz bundan 5 yıl önce gençlik merkezlerimiz yoktu. Şu anda Selçuklu, Ereğli, Karapınar gençlik merkezlerimiz faaliyette. Beyşehir, Seydişehir, Cihanbeyli ilçelerimizin gençlik merkezleri inşaat halinde... 2017 yılı sonunda 12 tane gençlik merkezimiz aktif hale gelecek.  Spordan bahsederek bir rakam verirsek, 2015 yılında gençlik spor bakanlığımız Anadolu kandilleri gibi projeleri kapsamında 11 bin genci Konya’da misafir ettik. Bunlar Konya’nın tanıtımı ve kültürü açısından etkili oldu. Gençlik faaliyetlerimiz sadece gezi anlamında değil burada ki kültürümüzü de gençlere anlattık. 207 federasyon faaliyetinde de 16 bin sporcu ve antrenör Konya’ya geldi. 4 uluslararası faaliyette de 3 binin üzerinde yabancı sporcuları misafir ettik. Konya artık spor anlamında da olimpiyatları kaldırabilecek hale geldi” şeklinde konuştu.

FAALİYET ÜSTÜNE FAALİYET YAPILIYOR
Sayısal olarak 2015 yılında 207 tane federasyon faaliyeti, bin 400 tane il faaliyeti, 4 tanede uluslararası faaliyet yapıldığını belirten Ersöz,  “Konya’da son yıllarda bütün alanda büyümeler arttı. Konya yapısı itibariyle de tarım, tarih, kültür şehri. Konya’nın potansiyelinin artmasında da kurumsal olarak katkı verdiysek ne mutlu bize... Bunlara örnek olarak merkez ilçeler de dâhil 31 ilçeye spor tesisi yaptık. Bu anlamda yatırımlarımız devam edecek. Burada en büyük etkenlerden biri başbakanımız Davutoğlu’dur. Konya artık yılda 200’e yakın Türkiye şampiyonasını ve 4 uluslararası organizasyonu her yıl düzenleyen bir il. Son 4 yılda 16 uluslararası organizasyona ev sahipliği yaptık” dedi.

img_3831.jpg

“19 FARKLI BRANŞLARDA 120 KONYALI MİLLİ OLDU”
Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Ersöz, 19 farklı branşlarda 120 Konyalı sporcunun milli olduğunu ifade ederek, “120 sporcudan 100 tanesi Avrupa şampiyonu, Avrupa ikincisi, Avrupa üçüncüsü, Balkan şampiyonu gibi dereceleri Konya’ya getirmiştir. Bunlardan ayrı olarak Konyalı sporcularımız Türkiye içerisinde 600 tane derece elde etmiştir. Bunlar belki kamuoyunda çok fazla bilinen rakamlar değil. Bir sporcunun yetişmesi uzun zaman alan bir hadise... Uluslararası alanlarda Konya’ya madalya getirmek şehrimiz için önemli katkılardır. Sporun önemini ve özelliğini düşündüğümüzde sporcuları kendi değerlerine sahip çıkması için yaptığımız diğer çalışma ve projeler hazırlıyoruz” dedi. 

“FUTBOL TAKIMINA BAKLAVAYLA GİTSEK MANŞET OLURUZ”
Spordaki diğer branşlara gereken önemin verilmediğinden yakınan Ersöz, futbolun yanında diğer branşlara da önem verilmesi gerektiğini ifade etti. Ersöz, “Bir futbol takımının antrenmanına bir tepsi baklavayla gitsek belki manşet olur ama bir Avrupa şampiyonu çıkardığımızda gerekli önem gösterilmiyor.  Geçtiğimiz günlerde Romanya’da Gençler Avrupa Şampiyonası vardı. Gülle atmada Osman Deveci Avrupa Şampiyonu oldu. Bunu basına gönderdik ama gazetelerde az bir yer verildi. Futbolun getirisi ve izleyicisi daha fazla olduğu için kaçınılmaz bir şekilde daha çok ön plana çıkıyor. Futbolun öne çıkması kaçınılmaz bir durum ve tabii ki öne çıkacak. Ancak diğer branşların gölgede kalması olumsuz bir durum. Birçok branşlarımızın yanında olimpik branşlarımız var. Avrupa’da derecelere giren branşlarında futbol kadar basında yer bulmasıyla kamuoyunda da algının değişeceğine inanıyorum. Bayanlar güreş müsabakalarında güzel başarılar getirdik. Rıza Kayaalp güreşte 10 ayda iki Avrupa ve bir dünya şampiyonluğu yaşadı. Bu haberler spor sayfalarında bile küçük girilmiş. Türkiye 50 yıl sonra binicilikte olimpiyatlara katılma şansı buldu. Ulusal basında bu fazla görülmedi. Basın ve medya ne kadar yer verirse insanlarda ki algı da o kadar geniş olacaktır” şeklinde konuştu.

“KONYASPOR TARAFTARI SAMİMİ”
Taraftarlar arasında Torku Konyaspor – Trabzonspor maçını izleyen Ersöz, taraftarların samimi olduğunu söyledi. Ersöz, “Bundan 23 yıl önce bile Konyaspor’un deplasman maçlarına giden bir insandım. Şimdi yeni stadımızla birlikte seyircimiz ulusalda ve dünya basınında yer aldı. Milli maçların burada oynanmasını en önemli nedeni bana göre Konya seyircisinin geldiği noktadır. İzleyici sayısının fazla olması ve tezahüratta küfür edilmemesinden kaynaklanıyor” dedi. Taraftar gruplarına da teşekkür eden Ersöz, “Geçmişte yaşanan bazı tatsız olaylar artık yaşanmıyor. Bundan sonraki maçları da valimizle, emniyet müdürlerimizle taraftarların arasında izlemeyi düşünüyoruz” dedi.

“SPORDAKİ YATIRIM YÜZDE 500 ARTTI”
Hükümetin hizmetkarlık anlayışını benimseyerek uyguladığını belirten Ersöz, şunları kaydetti: “Spora yaptığımız yatırımlarda son iki yıl içerisinde yüzde 500 oranında artış oldu. Konya’da Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezi var. Tekvando, Halter Bayanlar ve Bisiklet Erkekler branşlarında yatılı olarak hizmet veriyor. Atletizm ve Atıcılık bunların yanında devam ediyor. Şu anda Judo ve Jimnastik branşları da gelecek. Buradaki hedef 2020 olimpiyatlarıdır. Bisiklette Ahmet Örken olimpiyatlara katılacak. 2020 olimpiyatlarına bu merkezden daha çok sporcu göndermek için çalışıyoruz. Belediyelerimizin de bu konuda spor merkezleri açarak daha fazla kitle bulmamızı sağlıyorlar. Selçuklu Belediyesi’nin açtığı branşlar spora olan katkıları artırıyor ve bu bizi mutlu ediyor.”

img_7126.jpg
“BEYAZ KELEBEKLER EN ÖNEMLİSİ”

Sporun sadece bir mukavemet veya müsabaka gibi görülmediğini anlatan Ersöz, “Bunun yanında sosyal sorumluluk projesi kapsamında da çalışmalarımız var. Bunlar bakanlıklarımızın desteğiyle devam eden projeler.  Bu projelerin en önemlisi Beyaz Kelebekler Projesi. Konya Valiliği tarafından yürütülmektedir. Bu projenin amacı; risk grubundaki gençlerin spora yönlendirilmesi çalışmaları yapıyoruz.  Yani anne babası ayrı olan veya arkadaşların uyuşturucu madde kullandığı alanlardaki gençleri tespit edip, istedikleri branşlara yönlendiriyoruz. Bu projeye 500 tane gencimiz kaydoldu. Bu proje çalışmasını Konya Emniyet Müdürlüğü, Sosyal Hizmetler Müdürlükleriyle beraber yapıyoruz. Bu konudaki okulları tespit edip, uzmanlarımız okul müdürlerine gidiyor. Oradaki çocuklar müdürler ve rehber öğretmenler tarafından tespit ediliyor. Bunları antrenörlerimiz 6 farlı branşlarda yetiştiriyor. Bu çocuklara sadece spor alanında değil, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan da eğitimler veriyor. Bu çalışmalar kapsamında bu çocukların böyle kötü alışkınlıklara katılmamasını engelliyoruz” şeklinde konuştu.

‘AHLAKLI BİREYLER YETİŞTİRMEK İSTİYORUZ’
Diğer önemli projeleri gündeme getiren Ersöz, “Engelli vatandaşlarımız için 1 otobüs ve minibüs bulunuyor. Şu anda 17 engelli öğrencinin okula gittiğini tespit ettik ve bu araçlarla yardımcı oluyoruz.  Milli Eğitim Müdürü ve Yardımcılarıyla toplantılar yapıldı. Bu projeyi daha büyük bir kapsamda faaliyete başlayacağız. Bunun dışında geçen sene halk sağlığında obeziteyle mücadele kapsamında bir proje yapıyoruz. Obezite olan çocuklarımız tespit edildi. Bir yıl boyunca burada sportif faaliyetlerini yapacaklar. Sosyal sorumluluk alanlarında da biz bu konuları dert edinerek yapıyoruz. Biz sadece sporcu değil ahlaklı bir birey yetiştirmeyi de hedef ediyoruz. Biz de Konya Spor İl Müdürlüğü olarak bunlar Konya için yeterlidir demiyorum. Bundan sonra da Konya’nın daha gelişmesi için durmak yola devam. Konya için elimizden gelen çalışmaları yapacağız” şeklinde konuştu.

ÖMER ERSÖZ KİMDİR?
1964 yılında Konya'nın Akören İlçesinde doğan Ersöz, Anadolu Üniversitesi İşletme Bölümü'nden mezun oldu. Spor hayatına ortaokul yıllarında Statspor'da basketbol oynayarak başladı. Daha sonra futbol branşını seçen Ersöz, Alibeyhüyüğüspor, İçeri Çumraspor, Aziziye İdmanyurdu ve Akviran Kültürspor'da amatör futbol oynadı.1987 yılında Konya Gençlik Spor İl Müdürlüğü'nde memur olarak göreve başladı ve daha sonra bir süre şef olarak görev yaptı. 2002 yılında Spor Eğitim Merkez Müdürlüğü görevine getirildi. 2004 yılında Elazığ İli Sivrice Gençlik Spor İlçe Müdürlüğüne atanan ve burada 2 yıl süre ile doğu hizmetini yapan Ömer Ersöz, 2007 yılının Ocak ayında Konya'ya Şube Müdürü olarak geri döndü. 2 yıl Gençlik Spor Kulübü Başkanlığı yapan Ersöz, daha sonra Karaman İl Müdürlüğü görevine atandı. 5 Ekim 2011 tarihinde Konya Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü görevine başladı. Konya’da iki yıl dört ay il müdürlüğü yapan Ersöz, daha sonra Şubat 2014’de Ankara’ya Genel Sekreter olarak atandı. Ömer Ersöz, Ankara’da beş aylık görevden sonra 1 Ağustos 2014 ayında tekrar Konya Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü görevine başladı.
Röportaj : Sami Gediz 
Fotoğraf : Servet Çolak 

12028817_10207364823616365_2979269906107762909_o.jpg