Spor müsabakaları Mısır ve Türkiye'yi buluşturuyor

Spor müsabakaları Mısır ve Türkiye'yi buluşturuyor

İSTANBUL (AA) - ABDEL NASSER SAYED - Mısır'da seçimle göreve gelen ilk cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin 2013'teki askeri darbeyle görevden uzaklaştırılmasının...

İSTANBUL (AA) - ABDEL NASSER SAYED - Mısır'da seçimle göreve gelen ilk cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin 2013'teki askeri darbeyle görevden uzaklaştırılmasının ardından Türkiye ile Mısır arasında siyasi ilişkiler gerilse de iki halk arasındaki asırlara dayanan münasebet güçlü bir şekilde devam ediyor.

Türkiye ile köklü tarihi ve dini bağları bulunan Mısır'ın başkenti Kahire'de hizmet veren Kahire Yunus Emre Enstitüsü'nün Türkçe kurslarına Mısırlılar yoğun ilgi gösteriyor.

Kahire'deki Türk Kültür Merkezinde de halihazırda 550 kişi Türkçe öğreniyor. Mısır genelindeki üniversitelerde bulunan Türkoloji bölümlerinde öğrenim gören öğrencilerle birlikte Türkçe öğrenenlerin sayısı binlerle ifade ediliyor.

İki ülke halkını yakınlaştıran bir diğer alan da spor. Son zamanlarda Mısır ve Türk takımları farklı spor dallarındaki müsabakalarda bir çok kez bir araya geldi.

Mısırlı futbolcu Mahmud Ahmed İbrahim Hassan'ın (Trezeguet), 2017- 2018 futbol sezonunda Kasımpaşa takımında oynadığı maçlarda attığı goller ve verdiği paslarla yıldızı parladı. Galatasaray ve Beşiktaş başta olmak üzere ülkedeki büyük takımlar, Türk taraftarların büyük beğenisini kazanan Trezeguet'i kendi renklerine bağlamak için birbiriyle yarışıyor.

Mısırlı futbolcu Muhammed Salah da İngiltere'nin Liverpool takımının profesyonel futbolcusu olmasına rağmen, etkileyici seviyesi onu Türk taraftarların gözdesi haline getirdi.

İstanbul'da ikamet eden bir Mısırlının, Taksim Meydanı'nda dolaşan Türklere Salah'ın'in fotoğrafını göstererek "Bu adamı tanıyor musunuz?" diye sorduğunda aldığı cevap çok şaşırtıcıydı. Soruyu yanıtlayan Türkler, oynadığı maçlarda attığı her golün ardından secde ettiği için Salah'ı "İslam'ın İngiltere sahalarındaki gururu" olarak nitelendirerek ona karşı besledikleri sevgiyi ortaya koyuyordu.

Öte yandan, Uluslararası Modern Pentatlon Birliği'nin Kahire'de geçen mart ayında organize ettiği ve aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 30 ülkenin katıldığı Dünya Kupası 1. Ayak Yarışlarında Türk oyuncular organizasyon komitesinden büyük ilgi gördü.

Kahire'deki büyükelçilik temsilcileri arasında geçen nisan ayında düzenlenen diplomatik futbol şampiyonasına Türkiye'nin Kahire Büyükelçiliği de katıldı.

Bu arada Mısır'ın geçen yıl düzenlediği 23 yaş altı Voleybol Şampiyonasına katılan Türk voleybolcular, ülkede kaldıkları süre boyunca ve tarihi yerlere gerçekleştirdikleri ziyaretler sırasında kendilerine sağlanan güvenlik korumasından övgüyle söz etmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :