Sosyalist Enternasyonal Başkan Yardımcısı Oran:

Sosyalist Enternasyonal Başkan Yardımcısı Oran:

"(Almanya'nın 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarını tanımaya hazırlanması) Soykırım iddiaları, Türkiye ve bölge üzerinde planları olan ülkeler tarafından dün olduğu gibi bugün de bir tehdit unsuru olarak kullanılmak istenmektedir. Tarihi gerçekler or

ANKARA (AA) - Sosyalist Enternasyonal (SE) Başkan Yardımcısı ve eski CHP Milletvekili Umut Oran, Almanya Federal Meclisi'nin 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarını tanımaya hazırlanmasına ilişkin, "Soykırım iddiaları, Türkiye ve bölge üzerinde planları olan ülkeler tarafından dün olduğu gibi bugün de bir tehdit unsuru olarak kullanılmak istenmektedir. Tarihi gerçekler ortada olmasına rağmen parlamentolar eliyle 'alternatif tarih' yaratma çabaları aynı zamanda düşmanlıkları körüklemeye yöneliktir." değerlendirmesinde bulundu.

Oran, yaptığı yazılı açıklamada, Federal Almanya Parlamentosu Bundestag'ın, 2 Haziran'da görüşeceği "Ermenilere ve Diğer Hristiyan Azınlıklara 101 Yıl Önce Yapılan Soykırımı Anma ve Saygı" başlıklı önergenin, hukuk tanımazlığın yeni bir ifadesi olduğunu belirtti.

Avrupa'nın ortasında bir parlamentonun kendini "mahkeme" yerine koyması ve hukuki bir olayı "siyasileştirme" çabasının iyi niyetle bağdaşmadığını vurgulayan Oran, Fransız Yüksek Mahkemesi'nin 8 Ocak 2016'da aldığı bir kararla, "parlamentoların soykırım iddialarıyla ilgili hüküm vermeye yetkili olmadıklarını" belirttiğini hatırlattı.

Birleşmiş Milletler Soykırım Sözleşmesi'ne göre de bu konuda yetkilinin mahkemeler olduğunu anımsatan Oran, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Görünen o ki soykırım iddiaları, Türkiye ve bölge üzerinde planları olan ülkeler tarafından dün olduğu gibi bugün de bir tehdit unsuru olarak kullanılmak istenmektedir. Tarihi gerçekler ortada olmasına rağmen parlamentolar eliyle 'alternatif tarih' yaratma çabaları aynı zamanda düşmanlıkları körüklemeye yöneliktir. Halkların birbirine düşman edilmesinin kimseye faydası olmamasına rağmen bazı ülkelerin her konuyu 'ötekileştirme, ayrıştırma, düşmanlaştırma ve çatıştırma' gerekçesi olarak görmesi, emperyalist yıkıcılığa örnek olması anlamında dikkat çekicidir."

Oran, Almanya Başbakanı Merkel'in son bir yılda 6 kez Türkiye'ye gelmesine rağmen, bu konuda Türk hükümetine, Cumhurbaşkanına tek kelime edip etmediğini bilmediklerini kaydederek, bir kısmı AB üyesi olmak üzere son bir yılda 20'ye yakın ülkenin parlamentosunda Türkiye aleyhine kararlar alındığını ileri sürdü.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :