Sosyal organizasyonlara fizik modellemesi

Sosyal organizasyonlara fizik modellemesi

YTÜ Rektörü Prof. Dr. Şahin ile doktora öğrencisi Ümit Güneş'in de katkı verdiği çalışmayla insanların nasıl topluluk oluşturdukları sorusuna fizik modellemeleriyle yanıt arandı- Çalışma, Journal of Energy Research'te yayımlandı

İSTANBUL (AA) - Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Rektörü Prof. Dr. Bahri Şahin ile doktora öğrencisi Ümit Güneş'in de katkı sunduğu, insanlığın topluluk oluşturma ve ortak sorunlara bir arada çözüm geliştirmeye nasıl başladıkları konusu fizikten yararlanılarak aydınlatılmaya çalışıldı.

YTÜ açıklamasına göre, "Sosyal organizasyonların fizik temelleri var mıdır?" başlığı altında ele alınan çalışmada, Prof. Dr. Şahin, Güneş, Duke Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adrian Bejan ve Panama Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Marcelo Risso Errera’nın yer aldığı araştırma grubu sorulara yanıt aradı.

Uluslararası bilim dergisi Journal of Energy Research'te de yer bulan çalışmada, sıcak suyun bir kaynaktan insanlara daha yakın yerlere doğru taşınması modellendi.

Modelde ilk olarak insanlar sıcak suyu kaynaktan bireysel olarak ayrı ayrı taşıdı. Taşıma işlemi ayrı ayrı yapıldığı için oluşan ısı kayıplarının yüksek olduğu sonucuna ulaşıldı. Taşıma, sistemli bir yöntem kullanılarak yapıldığındaysa bireysel taşımaya oranla toplamda çok daha az ısı kaybı meydana geldiği görüldü. Makalede bu yaklaşımdan yola çıkarak tüm olaylarda sistematik bir düzenin verim açısından ne kadar önemli olduğu vurgulandı.

Çalışmayla sosyal organizasyonlar gibi günlük hayatta karşılaşılan ve hayatın parçası olan, çoğu zaman çok karmaşık gibi görünen birçok hareketin, fiziğin temel ilkeleriyle açıklanmasının mümkün olabileceği üzerinde duruluyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :